Неизменно хладнокръвен и неустоимо готин тексасец с Fender Stratocaster в

...
Неизменно хладнокръвен и неустоимо готин тексасец с Fender Stratocaster в
Коментари Харесай

Музикални хроники: Трагедията на китариста, който възроди блуса и пребори наркотиците, но загина едва на 35

Неизменно невъзмутим и неустоимо готин тексасец с Fender Stratocaster в ръка и с черна каубойска шапка на главата, Стиви Рей Вон е измежду най-влиятелните китаристи на 80-те години.

Именно Клептън е индивидът, който кани Вон и Double Trouble да вземат участие дружно с него в концерт в музикалния спектакъл на Уисконсин през август 1990 година

Наслаждавайки се на огромен успех, минути след напускането на амфитеатъра Стиви Рей Вон се оказва жертва на ужасна злополука с хеликоптер. На концерта Вон изнася безусловно наелектризиращо шоу с разбиваща версия на Voodoo Child на Джими Хендрикс. И доста от присъстващите свидетелстват, че точно Стиви Рей е най-ярко блестящата звезда в онази вечер, въпреки че на сцената се изявяват и фигури като Клептън, Робърт Крей и Бъди Гай.

Малко след среднощ на 27 август, хеликоптерът с Вон на борда излетява от Алпийската котловина в Уисконсин, само че се разрушава в рид и по този начин животът на китариста завършва едвам на 35 години. Умират всички петима души в хеликоптера, измежду които е и мениджърът на Ерик Клептън Боби Бруукс.

Стиви Рей е уважаван като човек, трансформирал хода на музикалната история и възстановил репутацията на блус китарата в години, в които тя стартира да се трансформира в отживялост. 80-те са времето, когато поп музиката със синтезатори е финален вик на модата – само че Вон напомня величието на блуса и със серия от телевизионни участия и амбициозни турнета става водеща фигура в жанра.

Да свири с китарата зад тила си и да дърпа струните със зъби по образеца на Джими Хендрикс са нормални неща за него. Той си печели популярност и в Европа, с цел да проправи пътя за други китаристи като Робърт Крей, Джеф Хийли и Уолтър Траут.

Както става при още безчет музикални звезди, триумфът увлича Стиви Рей Вон в пагубна серпантина от алкохол и опиати, само че купонът завършва през 1986 година, когато музикантът претърпява физически и душевен срив.

Вторият подтик в кариерата му и интензивната му стратегия по турнета и концерти го води до съдбовната вечер през 1990-а.

В опит да разкрие аргументите за злополуката, юристът и водач с огромен опит при летенето с хеликоптери Колин Кахуун организира обширно следствие. Първоначално той не се задоволява с обяснението, че всичко се дължи на неточност на водача и на паднала мъгла, без да е открита щета в самия хеликоптер.

Машината се забива в рид скоро след излитането и всички петима в нея умират на място, а Кахуун пробва да си изясни какво тъкмо се е объркало. След като организира проби с различен умел водач, неговото умозаключение е, че мъглата няма нищо общо със случилото се.

В последна сметка версията на юриста е, че светлините от паркинга краткотрайно заслепяват водача, а последвалите няколко секунди цялостен мрак по време на набирането на височина го карат да изгуби ориентировка накъде тъкмо се е насочил. Когато осъзнава, към този момент е прекомерно късно да избегне конфликта.

Делото на фамилията на Вон против компанията Omniflight завършва с извънсъдебно съглашение. Впоследствие музиката на огромния китарист продължава да реализира комерсиални триумфи с няколко посмъртно издадени албума и единствено в Щатите Стиви Рей Вон има над 15 млн. продадени копия.

По-късно фамозното списание Rolling Stone го класира на седмо място измежду най-големите китаристи в историята. Вон получава и още едно огромно самопризнание, когато посмъртно е признат в Залата на славата на рокендрола през 2015 година дружно с останалите от неговата група Double Trouble.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР