Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще посети

...
Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще посети
Коментари Харесай

Патриарх Неофит в Широка лъка за годишнината на Екзарх Стефан

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще посети родопското село Широка лъка, където тържествено ще бъде маркирана 140-годишнината от рождението на Българския екзарх Стефан.

Патриархът ще бъде съпроводен от Светия Синод на БПЦ-БП.

Честването в храма „ Успение Богородично “ се провежда от Пловдивската митрополия. Негово високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай ще отслужи заупокойната света литургия в черквата, а негово светейшество българският патриарх Неофит ще отслужи заупокойна молитва пред бюст-паметника на екзарх Стефан в центъра на Широка Лъка.

Екзарх Стефан е създател на голям брой слова и богословски писания издадени в двадесет и шест книги и над хиляда сборни издания, издадени на непознати езици, сред които „ На път за Дамаск “, „ Българската черква “, „ Същината на пастирското служение “, „ Религия и просвета “. В свое обръщение екзарх Стефан първи споделя че църквата в Широка Лъка му е помогнала да приключи семинария и да отдаде живота си на вярата, защото бил кръговиден сирак.

По мотив честването на 100 и четиридесетата годишнина от рождението на екзарх Стефан, от 11 до 12 часа през днешния ден ще бъде лимитирано придвижването по пътя Смолян - Широка Лъка - Девин. При нужда ще бъде обезпечено прекосяването на коли със специфичен режим на придвижване. За искащите да посетят тържеството в Широка Лъка има проведен безвъзмезден превоз от Смолян и от Девин.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР