Негласното партньорство между най-големите технологични компании в света, разузнавателните агенции

...
Негласното партньорство между най-големите технологични компании в света, разузнавателните агенции
Коментари Харесай

Защо прехвалената киберспособност на Русия претърпя крах в Украйна?

Негласното партньорство сред най-големите софтуерни компании в света, разследващите организации на Съединени американски щати и НАТО и ловката войска от хакери на самата Украйна се оказа една от изненадите във войната с Русия , значително осуетявайки дръзките хакерски интервенции на Кремъл в интернет, написа " Вашингтон поуст ".



По данни на Microsoft близо 40 тежки съветски хакерски атаки са осъществени сред 23 февруари и 8 април. Роб Джойс, шеф по киберсигурността на Агенцията за национална сигурност, пък твърди, че руснаците са се пробвали да извършат " голяма " киберофанзива.

Така да вземем за пример, в първите дни на войната руснаците саботираха сателитната информационна мрежа Viasat, като последици имаше и за други европейски страни. Украйна обаче, която работи с частни софтуерни компании, западно разузнаване и лични софтуерни специалисти, бързо в профил по-голямата част от вредите.

" Украинците станаха в действителност положителни в поправянето на мрежи ", показва роденият в Русия специалист по киберсигурност Дмитрий Алперович, който е съосновател на CrowdStrike. Когато мрежата бъде изтрита, те я възвръщат за няколко часа, отбелязва той.

Тясното партньорство, което се появи сред американските софтуерни компании и западните организации за киберсигурност, е една от непредсказуемите истории на войната. Публично-частният раздор в софтуерния свят, настъпил след разкритията на Едуард Сноудън през 2013 година, значително, наподобява, е завършил - заради реакцията против офанзивите на Русия по време на президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година и 2020 година, а в този момент и непредизвиканата ѝ инвазия в Украйна, написа изданието.

Служител от киберотдела на Белия дом изяснява новия метод на съдействие по следния метод: " Там, където фирмите виждат разрушителни офанзиви, се стига до партньорства с разследващата общественост и други държавни организации, с цел да забележим по какъв начин най-добре можем да споделяме информация за отбрана на инфраструктурата по целия свят ".

Симпатиите на софтуерния свят са ориентирани към новобранеца - Украйна. Това се отнася за компании колоси като Microsoft и Гугъл.

Генерал Пол Накасоне от отдела по отбрана на киберсигурността на Украйна твърди, че специалисти от киберкомандването на Съединени американски щати са отишли ​​в Украйна месеци преди началото на войната. Microsoft и Гугъл са се присъединили даже по-рано.

Microsoft стартира да следи съветските фишинг офанзиви против украинските военни мрежи при започване на 2021 година, като през останалата част от предходната година следи все по-агресивни хакерски атаки от шест разнообразни източника, свързани с трите съветски разследващи служби - Главното разследващо ръководство (ГРУ), Службата за външно разузнаване на Русия (СВР) и Федералната работа за сигурност на Русия (ФСБ).

От отчет на софтуерната компания, оповестен през април, излиза наяве, че Microsoft е похарчила общо 239 милиона $ за финансова и техническа помощ на Украйна.

" Екипите за сигурност на Microsoft работиха в тясно съдействие с украинските държавни чиновници за определяне и премахване на заканите против украинските мрежи ", се отбелязва в отчета, като се добавя: " Ние уведомихме държавното управление на Съединени американски щати за съответната информация и установихме връзка с киберслужители от НАТО и Европейски Съюз, които да оповестят за доказателства за активност, представляваща опасност, която се популяризира оттатък границите на Украйна ".



Пример за това съдействие идва в нощта преди съветската инвазия на 24 февруари. Тогава Microsoft открива съветски програмен продукт " чистач ", предопределен да унищожи всички данни, съхранявани на държавни дискове. Компанията неотложно ползва контрамерки и уведомява американското държавно управление, с цел да може предизвестието за опасност да бъде публикувано допустимо най-бързо.

Гугъл, част от Alphabet, също оказва помощ на Украйна да отблъсне заканите. Още през 2014 година, подбуден от потреблението от страна на Русия на зловредния програмен продукт DDOS при завземането на Крим и Източна Украйна, Гугъл стартира така наречен " Проект Щит " (Project Shield). Специален програмен продукт пази новинарски уеб сайтове, правозащитни групи и изборни уеб сайтове против тежки DDOS офанзиви. Днес " Проект Щит " се употребява от 200 уеб страницата в Украйна и 2300 други в 140 страни по света, твърди Джаред Коен, основен изпълнителен шеф на подразделението Jigsaw на Гугъл.

Отворените информационни канали са едно от най-ефективните оръжия против затворени общества като Русия и тук още веднъж частните компании играят основна роля, отбелязва " Вашингтон поуст ".

Гугъл споделя програмен продукт, прочут като " Outline ", който разрешава на руснаци и други лица да основават частни облачни сървъри, които обезпечават еквивалента на виртуални частни мрежи. SpaceX на Илон Мъск пък даде сателитни интернет връзки до Украйна посредством своята мрежа " Starlink ".



Интернет опитът на Украйна може да бъде Х факторът. Страната беше прочут център за хакери преди две десетилетия, като някои от ранните измамници с кредитни карти работеха точно там. Тази цифрова предвидливост се трансформира в мощна част от защитата на Украйна против Русия, показва изданието. Украйна също се облагодетелства и от опита, насъбран през осемгодишната война против Русия и нейните подставени лица.

Ето една парадоксална изгода от тази ужасна война - като се има поради зависимостта на Русия от западните технологии, даже за нейните хакерски атаки, Украйна може да окаже противоположен резултат на Кремъл по способи, продължаващи с години. Колкото по-дълго продължава спорът, толкоз по-малко ефикасна ще стане прехвалената киберспособност на Русия, акцентира " Вашингтон поуст ".

Източник: " Вашингтон поуст "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР