Нефтохим заобикаля петролното ембагро на Европейския съюз.По този начин Русия

...
Нефтохим заобикаля петролното ембагро на Европейския съюз.По този начин Русия
Коментари Харесай

Мартин Владимиров пред Дарик: Правителството трябва да ускори вдигането на дерогацията

" Нефтохим " заобикаля петролното ембагро на Европейския съюз.По този метод Русия е спечелила към 1 милиард евро ", показвадокладот взаимно следствие на неправителствената организация Global Witness, Центъра за проучване на демокрацията в България и Центъра за проучване на силата и чистия въздух.

Новината е от предходната седмица, само че отзвукът от нея още дълго време ще отеква, а упованията са, че отчетът ще провокира и промени в прекомерно благосклонното отношение на страната към Лукойл.

" Според мен държавното управление следва да форсира повдигането на дерогацията, тъй като все още няма механически и стопански аргументи тя да бъде арестувана в цялостния си период до октомври 2024 година, защото и в последния разбор, написан в съдействие с две от най огромните неправителствени организации, които наблюдават избягването на санцкции, рафинерията може да обработва разнообразни типове сортове петрол и по този метод елементарно може да размени зависимостта си от съветския нефт изцяло ". Това разяснява в предаването " Кой приказва? " Мартин Владимиров, шеф на стратегия „ Енергетика и климат “ вЦентъра за проучване на демокрацията в България.

Той напомни, че Лукойл още предходната година разгласи, че това е допустимо в границите на един месец. " И някак си политиците не помниха това изказване на тогавашните шефове на компанията. Тя имаше интерес този факт да се потули, с цел да може в действителност да максимизира облагата си от преправка на съветски петрол ", добави Владимиров.

Той означи, че тази година изчисленията демонстрират, че интервенциите на Лукойл са генерирали един милиард евро данъчни доходи за кремълския режим.

" Според доклада на компанията доникъде на 2023 година се очаквадо края на годината близо 400 млн. лв. да влязат в хазната от налози, само че това е една дребна част от свръхпечалбата, която генерира компанията. Нашите калкулации са, че налога, който би трябвало да прибере страната, е най-малко два пъти по-висок ", сподели още Мартин Владимиров.

Според специалистите това изключение би трябвало да отпадне по най-бързия метод,а от премиера акад. Денков разбрахме, че в случай че се осъществя този проект, тази дерогация, няма да има задоволително петрол за рафинерията, а горивата ще нарастнат.

Това изказване Мартин Владимиров разяснява по този начин: " Дори решението за унищожаване на изключението бъде взето незабавно, чисто процедурно до момента в който влезе в действие ще мине един месец. Това стои зад предлагането на ГЕРБ, по-скоро заради чисто механически аргументи. Има опасности Лукойл да играе политически, т.е. да се опита да се възползва от обстановката и да сее краткотраен безпорядък, макар че с подобен не би трябвало да се спекулира, защото в Българиясе поддържат огромни запаси на горива - това е обвързване по европейското законодателство. При нарушаване на потреблението на тези ресурси от страна на Лукойл страната може да употребява своите пълномощия и да поеме рафинерията и хранилището за горива под специфичен контрол ".

По думите на специалиста действителната цена на горивата варира според от цената на суровия нефт Уралс. " Миналата година тя доближи разлика в цената от над 70-80 стотинки на литър. Сега моите калкулации са за към 35 стотинки по-ниска цена. Не би трябвало цената на горивата по бензиностанциите да нарасне доста.Нашите калкулации демонстрират, че не повече от 10%. Говорим за цената на горивата преди налози, това е доста значимо да отбележим. Тя сега е единствено 55% от крайната цена в бензиностанциите ", изясни Владимиров.

Той даде и образец: " Ако най-грубо казано цената е 3 лева за литър и ориентировъчно 1,55 лева е цената на горивото преди налози и акцизи, то тогава повишаването няма да е повече от 10-15 ст. ".

" Аз не съм виждал отчета на службите, нямам достъп до класифицирана информация, само че през август Центъра за проучване на демокрациятаработи по специфичен отчет, който проучва следствията от повдигането на дерогацията. Ние официализирахме главните изводи и съгласно този разбор на процедура няма да има тежки последици за българската стопанска система от повдигането на дерогацията ", сподели още Мартин Владимиров.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР