„Недоволството на гражданите от т.нар. реформа във ВиК сектора нараства.

...
„Недоволството на гражданите от т.нар. реформа във ВиК сектора нараства.
Коментари Харесай

Манолова за реформите във ВиК сектора: Бедните ще спонсорират богатите, но няма да оставя нещата така

„ Недоволството на жителите от така наречен промяна във ВиК бранша нараства. Реално се покачват само и единствено цените . Нищо не се трансформира към по-добро – нито качеството на водата, нито качеството на услугата, нито понижават течовете, нито стават по-ефективни вложенията.
Това съобщи през днешния ден омбудсманът Мая Манолова в хотел „ Шумен ", където дружно с локалния публичен медиатор Иван Капралов провежда социална полемика на тематика: „ Право на възнаграждение на качествена ВиК услуга ".
Манолова бе безапелационна, че по този начин бедните хора действително спонсорират малко по-заможните, а пък всички български жители спонсорират ВиК сдруженията, което е непочтено и би трябвало да бъде прекъснато.
" Реформата, такава каквато сега се организира, се отнася и се изчерпва само и единствено с повишението на цените. Това от своя страна води до нарушение на достъпа и до накърняване на едно главно човешко право – правото на вода, което е тясно обвързвано и с правото на живот. Аз като омбудсман не мога да остана безразлична към този развой “ , безапелационна бе Манолова.
Подготвила съм конституционна тъжба във връзка с Закона за контролиране на ВиК услугите, с която ще нападам образуването на цените във ВиК бранша и по-конкретно така наречен „ единна цена “, която натоварва доста най-бедните български жители, които живеят в дребните обитаеми места, където най-често водоснабдяването е гравитачно “, добави омбудсманът.
Тя осведоми, че през предходната година институцията на омбудсмана е била „ безусловно залята” от тъжби против ВиК услугите – 751, което пък ги слага преди всичко измежду жалбите на консуматори.
Манолова осведоми още, че е подготвила оферти до всички виновни по казуса институции, само че беше безкомпромисна, че първо би трябвало да се стартира със законодателни промени .
„ Абсолютно е необходимо повишението на цената на водата да се обвърже с действителни резултати, с възстановяване на качеството на услугата на водата, с понижаване на течовете, с повече успеваемост на вложенията.
Настоявам за анулация на така наречен „ единна цена “ в границите на територията на една ВиК асоциация, тъй като това е безусловно незаслужено във връзка с българските жители “, уточни публичният бранител.
Манолова акцентира, че ще упорства и за преразглеждане на бизнес проектите на ВиК асоциациите, тъй като вследствие на тях в 5-годишния интервал отсега нататък само се покачва цената на водата, което е обвързвано с повишението на инфлацията.
„ Това значи, че през идващите години единственото, което ще се следи, е инфлацията, нищо друго “, сподели омбудсманът.
„ Ситуацията в Шумен е най-драстична, поради най-високата цена на водата в България и дръзвам да кажа с най-лошото качество “, аргументира решението си Манолова за осъществяване на форума в гр. Шумен, оповестиха от кабинета на омбудсмана.
По думите й в края на предходната година Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ е показала разбор за положението на ВиК бранша в страната, съгласно който индикаторите на Шумен са били „ отчайващи “, водата е била с доста неприятно качество и 80% течове.
Манолова бе безапелационна, че ще упорства още за ясни критерии за обществена търпимост, които да бъдат записани в закона, защото сега КЕВР „ случайно ползва разнообразни статистически индикатори “.
Тя ще изиска и въвеждане на лицензиране на ВиК сдруженията, което би довело до реализирането на по-сериозен надзор върху активността им.
„ Според специалисти успеваемостта от чиновниците във ВиК сдруженията не е изключително висока “, обоснова се омбудсманът.
На място пред представителите на ВиК асоциацията в Шумен Мая Манолова настоя да бъде избрана цена по-ниска от пределната, която КЕВР бе определила в края на предходната година.
„ Това е безусловно в пълномощията на ВиК асоциацията и зависи от гласуването на регионалния шеф, на кметовете, тъй че те би следвало да поемат ясни задължения в тази посока “, заключи омбудсманът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР