Недоволни украинци и хотелиери протестираха в Слънчев бряг, предаде БНР.

...
Недоволни украинци и хотелиери протестираха в Слънчев бряг, предаде БНР.
Коментари Харесай

„Хората са притеснени и плачат“. Паника около преместването на украинците от хотели в държавни бази

Недоволни украинци и хотелиери стачкуваха в Слънчев бряг, съобщи БНР. Причината е решението на страната за ново пренасяне на бежанците в почивни бази, този път без компромисна опция да останат в хотелите при избрани условия.

За повторно след началото на бежанската рецесия, почнала в края на февруари, украинските жители ще бъдат извеждани от хотелите и премествани в държавни бази. В края на юни завърши първата стратегия за подкрепяне на бежанците. Те бяха настанени и изхранвани при положителни условия. Коалиционното държавно управление обаче реши, че те ще бъдат извозени от хотелите на морето и ще бъдат настанени в бази навътре в страната. Настъпи хаус. Сега още веднъж има терзание, че решението е взето в последния миг.

Деси Николчева има хотел, в които са настанени украински жители и недоумява за какво е взето това решение: „ Има хора, които са хронично или онкоболни. Как те ще си сменят лекарите? На какъв принцип ще ги извозват? Хората са обезпокоени и плачат “.

Руска Минчева също е притежател на хотел, в които са настанени бежанци. Тя изясни, че чака да бъде даден някакъв толеранс.

„ Някои от тях пристигнаха скоро, избягали са от бомбардировки. Те чакат и питат дали ще им дадем храна и на следващия ден. Не виждам за какво не се даде опция на хотелиерите да преценяват дали могат да продължат работа по програмата “, уточни тя.

Има държавни и общински бази, които са подобаващи за зимни условия, изясни Константин Ботев, който е държавен специалист в дирекция „ Туристическа политика “ в Министерството на туризма и член на междуведомствената група, която взима решенията за украинските бежанци. „ В тях ще има храна, отопление и електричество. Те са в цялата страна. От 1 до 15 ноември е планувано преместването. Нямам информация за настаняване във фургони “.

Той не можа да даде отговор съответно по какъв начин ще бъде обезпечена опция за приемане на достъп до обучение и лекарски грижи в новите места за настаняване, защото е от компетенцията на други ведомства, написа БНР.

Към момента остава в действие решението да се отпускат по 10 лв. дневно на човек без изхранване и 15 лв. с изхранване, разясни Ботев. Средствата, които се отпускат от Европейски Съюз за бежанците, не отиват единствено за настаняване, а и за обществено подкрепяне, обучение и интеграция, сподели той.

Гражданският деятел Татяна Кристи, която работи с бежанци във Варна от началото на идването им у нас, пък насочи рецензии, че за решението на служебната власт украинците да бъдат преместени с държавни бази е било обявено в последния миг, без да имат опция за реакция.

„ Днес ми се обажда една украинка в суматоха – с доста болна майка на 80 година – че през вчерашния ден от хотела, в който се намират, са им споделили да напущат още на следващия ден! В момента дамата чака кола за спешна помощ за майка си, която евентуално ще е приета в болница. Не може да се държиш с хората както с неодушевени предмети и да ги местиш като дърва в последния миг “, споделя тя.

„ Пари от Евросъюза има задоволително! Защо тези средства да се пренасочат от хотелите, които по този начин и по този начин ще са празни през зимата, към мизерни държавни бази. Повечето държавни бази са неприятни дупки от времето на соца! Повечето държавни бази се намират надалеч от огромни градове. Повечето държавни бази се нуждаят от ремонт, доста от тях нямат интернет и съответно отопление “, споделя тя и пита за какво европейските средства не се насочват в частния бизнес – в хотелите, а би трябвало да отидат в страната и държавните бази.

„ В цяла Европа за интеграцията на бежанците се дават или безвъзмездни квартири или с сведен наем – страната заплаща непосредствено на наемодателите! Т.е. подкрепя хем частния бранш, хем украинците! Те те не са захвърлени като добитък да гният в някой далечен курорт – без лечебни заведения, аптеки, учебни заведения и работа! Нали съм им виждала планинските бази, където тикнаха бежанците през лятото! Приятна природа до няколко дни, след това пъкъл и изолираност, липса на всякаква опция за интеграция и дълбока меланхолия у хората! И по какъв начин можеш да очакваш бежанците да се интегрират, като ги държиш в непрекъснат стрес от неизвестността “, написа тя.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР