Недоволни клиенти на Топлофикация“ – Перник излязоха на протест срещу

...
Недоволни клиенти на Топлофикация“ – Перник излязоха на протест срещу
Коментари Харесай

Недоволни клиенти на Топлофикация“-Перник на протест заради непрекъснати аварии

Недоволни клиенти на „ Топлофикация “ – Перник излязоха на митинг против сдружението поради непрекъснатите повреди и неналичието на парно и топла вода в града. Протестиращите желаят да се подсигурява качеството на услугата. А в случай че това не е допустимо, да имат опцията да прекратят връзките си с локалната " Топлофикация ", без да имат финансови задължения към нея.

Проблемът с парното и топлата вода в Перник съществува повече от 20 години, само че от този януари ситуацията е нетърпимо, настояват протестиращите. Зорница Иванова има две деца - на една и на 3 години. Споделя, че поради неналичието на парно и топла вода те постоянно боледуват, а в най-студените дни в стаята термометърът й е показвал 15 градуса.
Зорница Иванова: Обличаме по няколко блузи, чорапи, пантофи и е доста студено. Имаме радиоатор, който го местим от едната в другата стая, с цел да може да се отопляваме. За да ги изкъпем включваме котлоните, тенджерите, поливане, мръзненен още веднъж в банята. Александър Грозданов: Ние от един месец нямаме обикновено топлоподаване. Сузана Драгомирова: Сега за януари ми пристигна сметката от 151 лева когато беше месецът без обикновено топлоподаване. Сега чакам да излезе фактурата за февруари. Там не ми се мисли какво ще стане. Февруари пък изобщо нямахме. Мога да кажа, че изобщо нямахме парно.
Заради неналичието на парно, хората са принудени да включват и уреди на ток и да заплащат двойно, с цел да се отопляват. Проблемът обаче не е единствено битов, тъй като клиенти на „ Топлофикация Перник “ са и доста публични здания и учебни заведения. Поради нередовната услуга обаче нееднократно към този момент е прекъсвана и образователната активност, прецизират жителите. На митинга пристигна шефът на локалната топлофикация Любомир Спасов. Той беше освиркан от протестиращите, които му желаеха оставката. На собствен ред той съобщи, че повече от половината перничани са длъжници на сдружението.
инж. Любомир Спасов, шеф на ТЕЦ-Перник: Топлофикация е в това положение, което вие твърдите, тъй като вие всичките, които сте тук на площада плюс останалата част на града ни дължите 40 млн. за отопление. Основно казусът е в това, че ние не може да си съберем парите от нашите клиенти, тъй че не можем да влагаме задоволително.
Спасов сподели, че мрежата е в положително положение като цяло и, че в последните години са вложени близо 2 млн. лв. в поправки на оборудванията. Призна, че едвам от през вчерашния ден парното работи на цялостна мощ след пожара от 19-ти февруари. Обяснява за какво е било студено до момента.

Котелът, който успяхме да запалителен е с мощ на половината от тази, с която е главният ни казан. Ние няма по какъв начин с по-слаб казан да доставим същото количество топлота до домовете.
Заради това клиентите ще бъдат обезщетени - разгласи шефът на «Топлофикация» - Перник. Той уточни, че огромен дебитор на сдружението е и община Перник, която има дълг от над 3 млн. лв. към Топлофикация.

От община Перник отхвърлиха да разясняват митинга на жителите. За БНТ2 разясниха, че имат желание да изтеглят заем, с цел да покрият част от задължението към локалната топлофикация.

В момента Комисията за енергийно и водно контролиране и министерството на енергетиката ревизират сигналите за липса на парно от близо месец и положението на оборудванията в топлофикационното сдружение. Първите резултати ще станат ясни този петък.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР