Недоумявам и съм бясна, че си похабих четири часа да

...
Недоумявам и съм бясна, че си похабих четири часа да
Коментари Харесай

НAП, защо ми хабите времето, след като всичко мое е при вас?!

Недоумявам и съм гневна, че си похабих четири часа да се занимавам с обявление на трудовите и отвън трудовите ми приходи за предходната година в Националната организация по приходите (НАП).
Защо ли!?
Защото безусловно всичко до стотинка, което съм получила като хонорари, го има в Национална агенция за приходите. Данните са подадени 100% правилно от всички, с които имам работни взаимоотношения.
Всичко попада при тях – виждам го в платформата на Национална агенция за приходите! До стотинка е вписано какъв брой ми е платено, какъв брой налог ми е удържан, какъв брой са предплатените налози. Пише го там, където са ми дали достъп с ПИК (Персонален идентификационен код).
Защо, по дяволите, не въведете един калкулатор, който да сметне ТРИ ЧИСЛА: общ приход, платени налози и краен резултат - сума като надвнесен или недоплатен налог? Със сигурност за този, който е създал платформата за достъп, ще е обикновено да го конфигурира. Лесно ще е и за страната, тъй като Национална агенция за приходите може да пресметна какво й се дължи още при започване на новата данъчна година. Лесно ще е и за нас, данъкоплатците, тъй като нямаше да се занимаваме въобще. Само щяхме да проверим какво демонстрират окончателните ни резултати.
Ако беше по този начин, аз (и всички останали български граждани) още в първите дни на годината щяхме да знаем какво изискуем на страната или надлежно какъв брой сме й надвнесли. Без никакви грижи за двете страни.
Просто е, но кой да го направи, нали би трябвало да ни затормозяват!? А сякаш прокламираха, че ще ни се улесни данъчният живот като си вземем от Национална агенция за приходите пароли за достъп до трудовите и данъчните ни досиета.
Как, по дяволите, не се мисли световно при тези обстановки, не разбирам!? Кому е нужно в този момент аз, която евентуално не съм попълнила вярно декларацията, тъй като няма по какъв начин да знам типичните счетоводни термини, членове и алинеи от данъчното законодателство, да отида в Национална агенция за приходите и да похабя още няколко часа!? И моето време, и времето на служителя сигурно ще е изгубено. При това напълно ненужно, вместо да свърша нещо свястно. А и служителят да си работи умерено с цифрите и данните, от които схваща, не да се изяснява с несчетоводител за счетоводни каузи.
И запитвам Национална агенция за приходите не без съображение: Защо ми хабите времето, откакто всичко мое е при вас?
Автор: Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР