Недостроеният комплекс ИПК "Родина", разположен на бул. "Цариградско шосе", в

...
Недостроеният комплекс ИПК "Родина", разположен на бул. "Цариградско шосе", в
Коментари Харесай

Собственикът на болниците Софиямед купи ИПК Родина за 40 млн. лева

Недостроеният комплекс ИПК "Родина ", ситуиран на бул. "Цариградско шосе ", в столицата, има нов притежател. Става дума за компанията "Изток плаза ", чийто притежател е Михаил Тиков. Тиков има верига от лечебни заведения в страната, най-известната от които е "Софиямед ". Сделката включва и индустриалният комплекс на някогашната печатница. И е на стойност 40 млн. лв..

Както "БАНКЕРЪ " към този момент писа, до момента притежател на продаваните здания и на земята под тях бяха "Родина тауър " ЕООД и "Издателско-полиграфически комплекс Родина " АД. Справка в осведомителната система "Дакси " демонстрира, че на процедура едноличното сдружение с лимитирана отговорност е 100% благосъстоятелност на акционерното сдружение, а неговите акции от своя страна са владеене на "Обединени български вестници " АД. Според последния оповестен протокол от общо заседание на това сдружение (от 2014-а) него го съставлява майката на предприемача и народен представител Делят Пеевски - Ирена Кръстева. А с решение на Софийския градски съд от 17 февруари предходната година акционерното сдружение "Обединени български вестници " към този момент е с прекъсната комерсиална активност... по иск на прокуратурата. За негов ликвидатор е назначена Светлана Бояджиева.

След фалирането на Корпоративна комерсиална банка целият издателско-полиграфически комплекс на "Цариградско шосе ", който е 100% е благосъстоятелност на фамилията на Пеевски, стартира да запада стремително. ИПК "Родина " не обслужваше големите си заеми към финансовата институция. Акционерното сдружение "Издателско-полиграфически комплекс Родина " АД е получило два заема от КТБ. Единият е на стойност 34.3 млн. лева, само че първичната усвоена сума е била 24.7 млн. лева, отпусната на 17 август 2012 година. С нея е финансирано пазаруването на самото ИПК. По-късно тя е увеличена с още 9.6 млн. лв.. Причината е, че на сдружението беше наложена глоба от Агенцията по приватизация (в размер на 20 млн.лв.), тъй като не извършва ycлoвиятa по контракта. Според тях след като "Poдинa тayъp " получи парцелите, недостроената постройка трябваше дa бъдe дoвъpшeнa или дa бъдe cъбopeнa. Нещо, което не ce е cлyчило и до през днешния ден.

Вторият заем - от 20 млн. евро, е провиснал на 17 юни 2014 -а "за градежи и имотни цели ", отчасти обезпечени с трета подред ипотека върху постройката на "ИПК Родина ". Заемът е бил усвоен неотложно и средствата са трансферирани на различен кредитополучател - "Инфраструктурна компания ". Парите са били употребявани основно за обслужването и изплащането на дълга към банката.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР