Недостигът на платина в световен мащаб вероятно ще стане още

...
Недостигът на платина в световен мащаб вероятно ще стане още
Коментари Харесай

Задава се огромен недостиг на платина в световен мащаб

Недостигът на платина в международен мащаб евентуално ще стане още по-голям през идващите тримесечия, което ще докара до един от най-значимите дефицити от половин век насам. Това заяви Световният платинен капиталов съвет (WPIC) в своя тримесечен отчет в понеделник, представен от Oilprice.

Честите спирания на електрозахранването в страната, от която се добиват 70% от международните доставки - Южна Африка, прекъсват производството. Това идва на фона на мощното търсене, което ще изпревари предлагането с 983 000 унции през 2023 година Явно дефицитът ще бъде най-големият от 1970 година, съгласно отчета.

Проблемите с тока в Южна Африка не са единствените. Според WPIC западните наказания против Русия също са съдействали за намаляването на световните доставки.

" Дефицитите може да продължат идващите няколко години, в случай че няма доста нарастване на предлагането или доста заличаване на търсенето. Това наподобява малко евентуално като благоприятни условия. Проблемите могат да се разпространят и в други географски райони ", споделя Тревър Реймънд, основен изпълнителен шеф на WPIC.

Тенденцията през последните няколко години в Южна Африка е да се купуват акции вместо метала.

Цените на платината са се покачили с повече от 20% сред средата на февруари и края на април от 907 $ на 1127 $.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР