Недостигът на определени витамини, включително витамин С, D, цинк и

...
Недостигът на определени витамини, включително витамин С, D, цинк и
Коментари Харесай

15-те най-добри добавки за засилване на имунната система

Недостигът на избрани витамини, в това число витамин С, D, цинк и други, може да отслаби имунната ви система. Приемането на добавки за усилване на имунната система, може да помогне за поддържане на оптималната и функционалност.

Вашата имунна система е комплицирана защитна система, включваща кафези, процеси и химикали.

Имунитета непрестанно пази тялото ви от нашественици като вируси, отрови и бактерии. ( 1 ) ( 2 )

Поддържането на здрава имунна система през цялата година е от значително значение за попречване на инфекции и болести.

За да подкрепите имунната си система, дайте приоритет на избора на здравословен метод на живот, като консумация на питателни храни, задоволително сън и постоянна подготовка.

Освен това проучванията демонстрират, че някои витамини, минерали, билки и субстанции могат да подобрят имунния отговор и евентуално да защищават от заболяване.

Важно е да се означи, че някои добавки могат да взаимодействат с медикаменти или да не са подобаващи за хора със характерни здравословни проблеми. Консултирайте се със здравен експерт, преди да включите каквито и да било добавки в рутината си.

Ето кои са 15-те най-хубави добавки за усилване на имунната система за възрастни и деца.

1. Витамин С

Витамин С, необятно приет със своите имуностимулиращи свойства, играе решаваща роля в поддържането на имунното здраве.

Подпомага разнообразни имунни кафези, като покачва способността им да ви пазят против инфекции. Освен това витамин С е от значително значение за клетъчния продан, като улеснява замяната на остарели кафези с нови. ( 3 ) ( 4 )

Действайки като мощен антиоксидант, витамин С защищава от увреждане, провокирано от оксидативен стрес, породено от свободните радикали. Оксидативният стрес може да повлияе неподходящо на имунното здраве и е обвързван с голям брой болести. ( 5 )

Проучванията демонстрират, че прибавянето на витамин С може да понижи продължителността и тежестта на инфекциите на горните дихателни пътища, в това число елементарната простуда. ( 6 )

Изчерпателен обзор, включващ 29 изследвания и 11 306 участници, разкрива, че постоянната добавка със междинна доза от 1-2 грама дневно понижава продължителността на настинките с 8% при възрастни и 14% при деца. ( 7 )

Също по този начин би трябвало да се означи, че постоянният банкет на витамин С също понижава появяването на елементарни настинки с до 50% при хора, подложени на висок физически стрес. ( 8 )

Освен това е потвърдено, че интравенозното лекуване с високи дози витамин С показва доста усъвършенстване на признаците при тежки инфекции като сепсис и изострен респираторен дистрес синдром (ARDS), вследствие на вирусни инфекции. ( 9 )

Въпреки това, други изследвания допускат, че ролята на витамин С в такава среда към момента се изследва. ( 10 ) ( 11 )

Като цяло, тези открития удостоверяват забележителното влияние на добавките с витамин С върху имунното здраве, изключително за тези с непълен хранителен банкет.

Важно е да се означи, че горната граница на витамин С е 2000 мг, като типичните спомагателни дневни дози варират от 250 до 1000 мг. ( 12 )

2. Витамин D

Витамин D е извънредно значим мастноразтворим витамин, който играе жизненоважна роля в поддържането на здравето и функционалността на имунната система.

Той ускорява имунния отговор посредством усилване на патогенните резултати на моноцитите и макрофагите, основни съставни елементи на имунната защитна система. Освен това, витамин D понижава възпалението, като способства за по-ефективен имунен отговор. ( 13 )

Широко публикуваният недостиг на витамин D съставлява риск за имунната функционалност, а ниските равнища са свързани с нараснала сензитивност към инфекции на горните дихателни пътища, в това число грип и алергична астма. ( 14 )

Изследванията демонстрират, че прибавянето на витамин D може да усъвършенства имунния отговор и може да обезпечи отбрана против инфекции на дихателните пътища.

Преглед от 2019 година на рандомизирани контролни изследвания, включващи 11 321 индивида, показва доста понижаване на риска от респираторни инфекции измежду тези с недостиг на витамин D и намален риск от зараза при тези с съответни равнища на витамин D. ( 15 )

Освен това изследванията демонстрират, че добавките с витамин D могат да подобрят отговора на антивирусното лекуване при човеци със характерни инфекции, като хепатит С и ХИВ. ( 16 ) ( 17 ) ( 18 )

Обикновено дневните спомагателни дози, вариращи от 1000 до 4000 IU витамин D, се смятат за задоволителни за множеството хора. Въпреки това, тези с тежък недостиг може да се нуждаят от по-високи дози.

Като се има поради въздействието му върху имунната система, витамин D притегли вниманието в подтекста на COVID-19. Проучванията демонстрират, че витамин D може да форсира заздравяването и да смекчи възпалението в дихателната система. ( 19 )

Докато към момента се изследва ролята на витамин D в предварителната защита и лекуването на COVID-19, някои специалисти настояват, че добавките с витамин D като цяло са безвредни и биха могли да оказват помощ за отбраната на хората от вируса. ( 20 ) ( 21 )

3. Цинк

Цинкът, минерал, който нормално се включва в добавките и имуностимулиращите артикули, е от значително значение за поддържане на функционалността на имунната система.

Той играе решаваща роля в развиването и връзката на имунните кафези, както и във възпалителния отговор. Освен това, цинкът пази тъканните бариери, предотвратявайки навлизането на непознати патогени в тялото. ( 22 )

Дефицитът на цинк може доста да наруши вярното действие на имунната система, което води до нараснал риск от инфекции и болести като пневмония. ( 23 ) ( 24 )

Изследванията демонстрират, че почти 16% от всички респираторни инфекции на долните дихателни пътища са резултат от недостиг на цинк. ( 25 )

Въпреки че дефицитът на цинк е относително необичаен в развитите страни, незначителните дефицити, свързани с приема или усвояването, към момента са публикувани, изключително измежду възрастните хора. ( 26 ) ( 27 ) ( 28 )

До 30% от възрастните хора може да имат недостиг на цинк.

Многобройни изследвания демонстрират, че добавките с цинк могат да предложат отбрана против инфекции на дихателните пътища, в това число елементарна простуда. ( 29 ) ( 30 )

Нещо повече, прибавянето на цинк може да бъде от изгода за тези, които към този момент са заболели.

В изследване от 2019 година, включващо 64 приети в болница деца с остри инфекции на долните дихателни пътища (ALRI), ежедневният банкет на 30 мг цинк понижава общата дълготрайност на инфекцията и болничния престой приблизително с 2 дни спрямо плацебо групата. ( 31 )

Добавките с цинк могат да оказват помощ за редуциране на продължителността на елементарната простуда. ( 32 )

Освен това могат и да проявят антивирусна интензивност. ( 33 ) ( 34 )

Като цяло се смятат за безвредни за здрави възрастни, когато се одобряват в границите на целесъобразната горна граница от 40 мг цинк дневно.

Имайте поради, че несъразмерните дози могат да попречат на усвояването на медта, евентуално увеличавайки риска от зараза.

4. Бъз

Черният бъз (Sambucus nigra), обичайно средство за лекуване на инфекции, се изследва за евентуалното му влияние върху имунното здраве.

В лабораторни проучвания екстрактът от бъз показва мощни антибактериални и антивирусни свойства против патогени, причиняващи инфекции на горните дихателни пътища и някои варианти на грипния вирус. ( 35 ) ( 36 )

Освен това, той е посочил способността да ускорява реакциите на имунната система, като евентуално понижава продължителността и тежестта на настинките и облекчава признаците, свързани с вирусни инфекции. ( 37 ) ( 38 )

Преглед на четири рандомизирани следени изследвания, включващи 180 индивида, откри, че добавките от бъз доста понижават признаците на горните дихателни пътища, породени от вирусни инфекции. ( 39 )

По-старо петдневно изследване от 2004 година демонстрира, че хората с грип, които са приемали 1 супена лъжица (15 мл) сироп от бъз четири пъти дневно, са имали облекчение на признаците четири дни по-рано от тези, които не са приемали сиропа и са били по-малко подвластни от медикаменти. ( 40 )

Това изследване обаче е остаряло и е спонсорирано от производителя на сироп от бъз, което евентуално въздейства върху резултатите.

Въпреки че се допуска, че бъзът облекчава признаците на избрани инфекции и грипния вирус, от решаващо значение е да имате поради евентуалните опасности.

Някои отчети допускат, че бъзът може да подтиква производството на непотребни цитокини, което може да повреди здравите кафези. ( 41 )

Следователно някои откриватели предлагат потреблението на добавки от бъз единствено в ранните стадии на COVID-19. 

Важно е да се означи, че нито едно оповестено проучване не е оценило съответно използването на бъз за COVID-19. ( 42 )

Тези рекомендации се основават на предходни проучвания, извършени върху бъз.

Систематичен обзор на бъз ( 43 ) заключава:

  • При лабораторни проучвания върху животни и хора, бъзът демонстрира антивирусни резултати, инхибирайки няколко варианта на грип A и B.
  • Суровите плодове от бъз би трябвало да преминат топлинна обработка, с цел да се предотврати рискът от гадене, повръщане или цианидна токсичност.
  • Употребата на бъз би трябвало да се управлява от дипломиран медицински експерт.

Добавките от бъз нормално се оферират в течна форма или на капсули.

5. Лечебни гъби

Медицинските гъби, употребявани от антични времена за профилактика и лекуване на инфекции и болести, са обширно изследвани за техния имуностимулиращ капацитет.

Съществуват над 270 приети типа, за които е открито, че имат имуностимулиращи свойства. ( 44 )

Различни типове, в това число кордицепс, лъвска грива, майтаке, шийтаке, рейши и пуешка опашка, са посочили изгоди за имунното здраве.

Специфични проучвания демонстрират, че добавките с тези медицински гъби могат да подобрят имунната функционалност и да облекчат признаците на положения като астма и белодробни инфекции. ( 45 )

Например, изследване, включващо мишки с туберкулоза, тежко бактериално заболяване, разкрива, че лекуването с кордицепс доста понижава бактериалното натоварване в белите дробове, усъвършенства имунния отговор и понижава възпалението спрямо плацебо групата. ( 46 )

В рандомизирано 8-седмично изследване, включващо 79 възрастни, прибавянето на 1,7 грама дестилат от кордицепс води до видимо 38% нарастване на интензивността на клетките естествени убийци (NK) – главен вид бели кръвни кафези, предпазващ от зараза. ( 47 )

Пуешката опашка е друга лечебна гъба със мощно влияние върху имунното здраве.

Изследвания при хора демонстрират, че пуешката опашка може да ускори имунния отговор, изключително при хора със характерни типове рак. ( 48 ) ( 49 )

Множество други медицински гъби са изследвани за тяхното позитивно влияние върху имунното здраве. Тези артикули се оферират под формата на тинктури, чайове и добавки. ( 50 ) ( 51 ) ( 52 ) ( 53 )

6. Астрагал

Астрагал е билка, постоянно употребена в обичайна китайска медицина, демонстрира евентуални изгоди, свързани с имунитета, въз основа на проучвания върху животни. ( 54 )

7. Селен

Селенът е главен минерал за имунното здраве. Добавките със селен, съгласно изследвания върху животни, могат да подобрят антивирусната отбрана против грипни варианти, в това число H1N1. ( 55 ) ( 56 ) ( 57 )

8. Чесън

Известен със своите мощни противовъзпалителни и антивирусни свойства, чесънът е потвърдено, че подтиква защитните бели кръвни кафези като NK кафези и макрофаги, макар че проучванията върху хора са лимитирани. ( 58 ) ( 59 )

9. Андрографис

Тази билка, съдържаща андрографолид, терпеноидно съединяване, показва антивирусни резултати против вируси, причиняващи респираторни болести, в това число ентеровирус D68 и грип А. ( 60 ) ( 61 ) ( 62 )

10. Женско биле

Женското биле, съдържащо глициризин, демонстрира антивирусна интензивност против ковид, обвързван с тежък изострен респираторен синдром (SARS-CoV), както се допуска от проучване в епруветка. ( 63 )

11. Африкански здравец 

Изследвания при хора поддържат потреблението на дестилат от африкански здравец (Pelargonium sidoides) за облекчение на признаците на остри вирусни респираторни инфекции, макар че резултатите са смесени, което постанова в допълнение проуване. ( 64 )

12. Витамини B комплекс

Включително B12 и B6, витамините от група B са от решаващо значение за верния имунен отговор. Много възрастни имат недостиг на тези витамини, което евентуално оказва въздействие върху имунното здраве. ( 65 ) ( 66 )

13. Куркумин

Основното интензивно съединяване в куркумата, куркуминът, има мощни противовъзпалителни свойства и изследвания върху животни демонстрират, че може да помогне за възстановяване на имунната функционалност. ( 67 )

14. Ехинацея

Някои типове ехинацея са посочили способността си да усъвършенстват имунното здраве и могат да имат антивирусни резултати против разнообразни респираторни вируси. ( 68 )

15. Прополис

Подобен на смола материал, създаван от медоносни пчели, лековитият прополис има забележителни имуностимулиращи резултати и евентуални антивирусни свойства, макар че са нужни повече проучвания върху хора. ( 69 )

Прополисът, прочут също като пчелно лепило или клей, е композиция от разнообразни типове смоли, восък и пъстър прахуляк от растения, обогатени с ензими и подложени на млечна ферментация в храносмилателната система на пчелите.

Заключение

Многобройни добавки, предлагани на пазара, са изследвани за техния капацитет за възстановяване на имунното здраве.

Цинкът, черен бъз и витамините C и D са измежду най-изследваните за техните имуностимулиращи свойства.

Въпреки че тези добавки могат да обезпечат известна изгода за имунното здраве, значимо е да се подчертае, че те не могат да заменят здравословния метод на живот.

Поддържането на богата на хранителни субстанции уравновесена диета, обезпечаването на съответен сън, осъществяването на постоянна физическа интензивност и въздържането от пушене (или обмислянето на отричане, в случай че е приложимо) са съществени практики за поощряване на здрава имунна система и понижаване на риска от инфекции и болести.

Преди да включите каквито и да е добавки в рутината си, консултирайте се със здравен експерт, защото някои добавки могат да взаимодействат с медикаменти или може да не са подобаващи за всеки.

Въпреки че научните проучвания демонстрират евентуални имуностимулиращи свойства на доста тези добавки, извънредно значимо е да се означи, че доста от тези резултати не са в детайли проучени при хора, което акцентира нуждата от спомагателни проучвания.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР