Недостигът на лекарства засяга всички държави и това се дължи

...
Недостигът на лекарства засяга всички държави и това се дължи
Коментари Харесай

Проф. Илко Гетов: Необходима е цялостна стратегия и лекарствена политика

Недостигът на медикаменти визира всички страни и това се дължи на енергийната рецесия, войната в Украйна, инфлацията, нарушените вериги на доставки, това че Китай още веднъж е в пик на коронавирусната зараза. Трябва да се търсят работещи механизми на национално равнище. Това сподели проф. Илко Гетов от Европейска организация по медикаментите пред.

Европейската организация предлага да се подтиква паралелната търговия сред страните, уточни той. Необходима е цялостна тактика и лекарствена политика, тъй като този недостиг ще продължи, предизвести проф. Гетов. Необходим е лист с жизненоважни медикаменти и да бъде основан гаранционен ресурс, добави той.

В България не е въведено генеричното заменяне, сподели проф. Гетов. За да може едно лекарство да бъде сменено, пациентът би трябвало да се върне при лекаря и то да бъде предписано, разясни специалистът.

„ Не може една компания да знае всяка създадена опаковка лекарство къде се намира във веригата, а страната със своите институции, принадлежности, контролни функционалности да не може да контролира придвижването и използването на тези медикаменти “, бе безапелационен той.

Необходим е разговор сред Министерството на здравеопазването, Агенцията по медикаменти, съсловните организации – лекарски съюз, фармацевтичен съюз, пациентските организации, Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули, сподели проф. Гетов.

Той е безапелационен, че презапасяването с медикаменти продължава.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР