Недостиг на инсулин в аптеките в страната. Около 10 медикамента

...
Недостиг на инсулин в аптеките в страната. Около 10 медикамента
Коментари Харесай

Проблемът се задълбочава: Защо няма инсулин в редица градове в страната?

Недостиг на инсулин в аптеките в страната. Около 10 медикамента не престават да са дефицитни. Проверка на NOVA сподели, че измежду градовете, където няма инсулин са Ловеч, Пловдив, София и други

„ Липсата на инсулин е към този момент от съвсем година, макар възбраните на държавното управление. Проблемът не се взема решение, а се задълбочава. Дъщеря ми е с диабет от 20 години, без инсулин не може. Това не е нещо, което може да бъде сменено ”, споделя ръководителят на Националната асоциация на деца с диабет Елисавета Котова.

Тя добави, че при животозастрашаваща обстановка би трябвало в болничните заведения да разполагат с инсулин. „ Но не е гаранция, че е по този начин. Трябва да отидеш в съответната клиника, където има поделение по ендокринология. Там сигурно има и ще сложат дозата ”, изясни Котова.

Изпълнителният шеф на Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти Боряна Маринкова заяви, че след четири дейни месеца възбрана за експорт на инсулин, би трябвало медикаментът да стига.

„ Вече имаме безусловно доказателство, че казусът се крие някъде другаде или нямаме задоволително доставки, за което ние питаме от четири месеца. Това би трябвало да са обществени данни, в случай че има толкоз мощен публичен интерес и значителност ”, съобщи Маринкова.

Според нея „ Министерството на здравеопазването се държи тотално надменно към този въпрос ". „ Игнорират това, което им споделя Здравната комисия. Проблемът не е в износа и това е ясно – да забележим по какъв начин се борят с незаконните практики ”, добави изпълнителният шеф.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР