Недосегаеми хора в България принципно няма, ще докажем това с

...
Недосегаеми хора в България принципно няма, ще докажем това с
Коментари Харесай

Гешев: Няма недосегаеми!

„ Недосегаеми хора в България кардинално няма, ще потвърдим това с дейностите си. Нямам терзания от никакви други фактори, също така да съблюдаваме закона и да го прилагаме вярно. Това е единственият аршин, с който ще се съобразяваме. Ясно ми е, че дейностите на прокуратурата водят след себе си политически последици, само че няма да се съобразяваме дали и по какъв начин да съблюдаваме закона с политическите последици. Ще вършим работата си по закон, при задоволително събрани доказателства. А какви ще са политическите последици - не е наш проблем. Това е проблем на политиците “. Това съобщи основният прокурор Иван Гешев в изявление за БЛИЦ.

Той разяснява изявлението на вицепремиера Красимир Каракачанов, който дефинира задържането на министър Нено Димов като поръчково ликвидиране, по този начин: „ Ще ви кажа, че в България от дълго време няма смъртно наказване. Така че няма по какъв начин да правим ликвидиране, когато съблюдаваме закона “.

На въпроса на Ивайло Крачунов дали да очакваме задържане и на други високопоставени лица, за които се потвърди, че имат отговорност към незаконни действия, Гешев дава отговор: „ Това, че някой е министър, не води до имунитет против наказателно гонене. Единствената гранична линия е дали спазваш закона или не. Всеки министър, зам.-министър, лица от изпълнителната власт, в това число и магистрати, следователи, съдии и прокурори нямат имунитет против наказателно гонене. В случай, че сътрудниците от съответните прокуратури установяват и съберат задоволително доказателства за виновността на някое лице от кръга на тези, които показах, то нямам подозрение, че ще бъде привлечено към наказателна отговорност “.

В изявлението той споделя още, че към този момент е провел среща с съвсем всички административни ръководители на равнище окръжни и апелативни прокуратури в страната. „ Това, което им споделих, е активизиране на работа по каузи, които са значими не толкоз от национално значение, а тези, които са значими за жителите “, споделя основният прокурор.

Според него е значимо изцяло активизиране на работата на прокуратурата. Тя би трябвало да излиза, да оповестява дейностите, да споделя какво прави и да изяснява своите решения. „ Това е единственият метод хората да схванат, че прокуратурата си прави работата. Сигурен съм, че това чувство за липса на правдивост, за което приказваме, няма да е същото, в случай че продължим да работим по този метод “, убеден е основният прокурор.

Като цели в кратковременен проект той очерта противодействието на битовата престъпност и на корупцията по високите етажи на властта. Той обаче е безапелационен, че с цел да бъдат решени тези проблеми в допустими граници за българското общество, всяка една институция, в това число законодателната, изпълнителната и правосъдната, би трябвало да поеме своята отговорност.

Обещах на жителите на село Галиче, че взаимно със чиновниците на Министерство на вътрешните работи ще координираме дейностите си за взимане на съответните ограничения хората, които ги тормозят да бъдат изведени и да не генерират престъпност. Дори да предотвратим и едно закононарушение с тежест като зверството в с. Галиче, аз ще съм удовлетворен “, споделя Гешев.

Според него е погрешна тезата, че България е страна, в която се шири страшна престъпност и корупция, тъй като „ обстановката при нас е доста по-добра, в сравнение с в доста от огромните страни, които са и наши партньорски.

За предходната година у нас съвсем няма неразкрито ликвидиране. Няма и огромен % на грабежи. София е извънредно безвредна столица, а България е извънредно безвредна страна на фона на съвсем всички огромни европейски страни. Ние нямаме проблеми с това, което в Италия назовават мафия. Както сподели един от представителите на Европол пред Европейския парламент - нямаме проблеми с голям брой престрелки както в една скандинавска страна. Ние нямаме съперничещи си наркобанди. Представете си какво ще се случи при една престрелка на наркобанди в София и по какъв начин ще го понесе обществото. Ние този проблем го нямаме “, споделя Гешев. Той обаче добавя, че ние имаме други характерни проблеми, на които би трябвало да наблегнем, и те са по повод не на проведената, а на битовата престъпност.

По отношение на противодействието на корупцията, Гешев споделя, че за нея „ сме възпитаници спрямо доста европейски страни “ и добавя: „ Има обаче разлика сред тях и нас знаете ли каква е тя, съгласно мен? Липсата на възпитание! - И на достатъчност! - Липсата на възпитание и може би не своевременна и задоволително съответната реакция на страната в такива случаи. Това са двете неща, които ни вършат разнообразни от нашите европейски сътрудници! “, декларира основният прокурор.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР