Недоразумението се получава през 1977 след указ на Народното събраниеПарадоксът

...
Недоразумението се получава през 1977 след указ на Народното събраниеПарадоксът
Коментари Харесай

О, Шипка, защо си двойна?

Недоразумението се получава през 1977 след декрет на Народното събрание


Парадоксът е оголен от проф. Петко Петков, който упорства за промяна на историческата несправедливост


Два върха в Стара планина носят името „ Шипка ”. Този абсурд е оголен от проф. Петко Петков от ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий ”, който е направил задълбочено проучване по казуса и упорства за промяна на историческата несправедливост. Събраните доказателства, ученият е показал в издадената неотдавна „ Книга за върховете „ Св. Никола ” и Шипка ”.
 14-01  14-04  14-02  dav
„ През 1951 година с декрет на Президиума на Народното събрание тогавашната власт преименува връх „ Свети Никола“ на „ Столетов връх. С Указ на Държавния съвет № 1454 от 30 септември 1977 година пък връх „ Столетов“ е преименуван на втори връх Шипка, без да е указано по какъв начин да се избегне повторението с името на прилежащото историческо нагорнище. По този метод от 1977 година се откриват два върха с едно и също име Шипка на разстояние единствено от един километър посред им. Старият „ Св. Никола ” е с височина 1326 метра, а другият, отстоящ на север-северозапад от него, който постоянно се е наричал Шипка, е висок 1232 метра ”, акцентира проф. Петков.

Тогава никой не е планувал усложненията, които ще последват от последното преименуване, въвеждащо повтаряне на имената на двата хребета. Днес с името Шипка се свързва най-често този връх, на който се намира Паметникът на свободата. Само дребна част от посетителите на тези паметни места знаят за прилежащия връх Шипка, който през 1877 година е включен в основната отбранителна позиция, на който е бил Командният пункт на ген. Столетов, и където са се разиграли не по-малко трагични и героични събития.

Така водени от желанието да възстановят обичайното и исторически одобрено име на върха „ Св. Никола ”, през юни 2007 година група интелектуалци и родолюбци от Старозагорска област – Казанлък, Стара Загора и Шипка, подемат самодейността за изпращане на аргументирано искане до президента на България за връщане на остарялото име на по-високия връх. Сред основателите са арбитър Стефан Саранеделчев, един от основателите и първи шеф на Националния парк-музей „ Шипка-Бузлуджа ” Емил Цанов, кметът на град Шипка Стоян Иванов и други. Този първи опит обаче се оказва несполучлив и безуспешен.

„ Инициативата е подета и през 2013 година, а под предлагането за възобновяване на остарялото име на върха „ Св. Никола ” в идващите месеци се подписват над 2100 жители от цялата страна, измежду които видни общественици и политици. През 2014 година към родолюбивата акция се причисляват сдружения с нестопанска цел, сред които и комитетът „ Памет габровска ”, само че позитивен резултат още веднъж няма. През септември 2014 година от канцеларията на президентството изпращат отговор на един от участниците в начинанието Иван Ненов. Съдържанието му и изтъкнатите причини са срещу родолюбивото предложение, споделя проф. Петко Петков.

Великотърновският откривател добавя, че следващата самодейност в тази тенденция е проведена през 2016 година А след излизането на „ Книга за върховете… ” тази година беше проведена нова подписка, която през юни е показана в Президентството. С аналогично решение месец преди този момент излезе и Факултетният съвет на Историческия факултет на ВТУ ”, споделя проф. Петков. Историкът прецизира, че задачата на издадената от него книга за куриозния дублаж е да показа разнообразни доказателства и причини.

„ В съвещанието на 13 април 1879 година на Учредителното заседание в Търново, депутатът Стефан Берон – представител на Българското книжовно сдружение в Браила, декларира: „ Наша служба и общо на целий българский народ е да въздигне храм на най-високото място на Балканът, на Св. Николая, гдето толкоз герои паднаха за нашата свобода; този храм да бъде безконечен монумент на признателността ни към братственний нам руский народ ”. Като приема предлагането на Стефан Берон, Петко Р. Славейков добавя: „ В основите на този монумент ще лежат костите на героите от двата приятелски народа, паднали в яростна битка с нашите тирани ”. Затова Славейков предлага „ при въздигането на тоя монумент да одобри присъединяване „ всичкий българский народ ”, тъй като тоя монумент ще послужи в бъдеще като пътеводна звезда за съединението ни; той ще притегля и концентрира погледите на всички българи от всичките страни на България ”. Това предложение също се приема „ единогласно ”, споделя проф. Петков.

Според историка в непокътнатите документи мястото, на което се планува да се построи Паметника на свободата, е указано като връх „ Св. Никола ”, най-много поради това, че е по-високият връх и по този начин монумента ще се вижда отдалеко и от двете страни на Балкана.

„ Особено индикативен за ясното разграничаване сред върховете „ Св. Никола ” и „ Шипка ” е един непокътнат исторически документ, обвързван с решението на Шипченския общински съвет от 1934 година, с което се подаряват на Военното министерство „ за безконечни времена ” местностите към върховете „ Св. Никола ” и Шипка с обща повърхност от 1180 декара ”, споделя проф. Петков. Историкът добавя, че и след преименуванията на връх „ Св. Никола ” на Столетов връх (1951) и втора Шипка (1977), в исторически текстове, книги, карти, той продължава да се именува по остарелия метод, тъй като другояче би трябвало да
се приказва за две Шипки.

„ Преименуването на Столетов връх на втора Шипка става доста небрежно, без публично разискване, предлагането е с доста слаба обосновка. И след 1977 година в исторически карти и текстове, в това число и в учебници, утвърдени от МОН, по история се загатва остарялото име на върха „ Св. Никола ”, разкрива проф. Петко Петков.

След излизането на книгата и посредством отзивчивостта на управлението и чиновниците в Националния парк-музей „ Шипка-Бузлуджа ” в навечерието на августовските празнувания на Шипченската епопея, остарелият връх Шипка е измит, разкрити са многочислените монументи и паметни плочи на него, както и Командният пункт на ген. Столетов. Това притегля доста туристи. На 24 август пък за първи път от десетилетия на остарелия връх Шипка е проведено тържествено честване на годишнината от героичните шипченски боеве през 1877, а проф. Петко Петков изнесе открит урок пред голям брой младежи, участници в обичайните спортни надпревари.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР