„Недопустимо е клиентите да бъдат принуждавани да си вземат нещо,

...
„Недопустимо е клиентите да бъдат принуждавани да си вземат нещо,
Коментари Харесай

За разминаването в цените за чадъри и шезлонги: Глоба от 5 хил. лв за концесионер


„ Недопустимо е клиентите да бъдат принуждавани да си вземат нещо, което е отвън техните потребности”. Това сподели за „ Тази сутрин” по bTV ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов. По мотив откритите нарушавания с разликите в цените за чадър и шезлонг по Черноморието той изясни, че е значимо потребителите да не бъдат задължавани да наемат цялостен комплект.

Маргаритов е на мнение, че потребителите също би трябвало авансово да се осведомят за това каква услуга употребяват.

Според него комисията работи дейно, само че макар резултатите от инспекциите, не се взимат последващи ограничения, които да трансформират изискванията.

Румен Драганов от Института за оценки и разбори в туризма пък съобщи, че българският туризъм стои добре на външните пазари.

„ Категорично сезонът не е пред неуспех. Негативната акция против туризма у нас не се отразява в чужбина”. Драганов изясни, че в случай че ползата на чужденците, които летуват в България се наруши, те имат отбрана от туроператорите. Според него българските туристи като ползватели са ощетени.

Експертът подлага на критика и министър Ангелкова, като съобщи, че Министерството на туризма основава безпорядък в бранша. Също по този начин разгласи, че КЗП губи движение и доверието на хората, защото работата в комисията не е ефикасна.

За Драганов е значимо да се сътвори механизъм, който да прави инспекции, да следи и отразява дейно недоволствата на потребителите.

След като преди дни в студиото на „ Лице в лице” министърът на туризма Николина Ангелкова сподели, че междинната цена на чадър и шезлонг варира сред 4 и 7 лева, а в курорти като Слънчев бряг – 9 лева, инспекция на bTV откри, че има разминавания в оповестените цени и издадените касови бележки.

Въпреки че на плажа „ Нестинарка” край Царево е оповестена цена от 0,36 ст. за чадър, летовниците заплащат по 5 лева Комплект пък коства 15 лева Стига се и до обстановка, в която нито летовниците, нито спасителите на плажа знаят цената, оповестена на табелите.

При сходни нарушавания може да бъде преустановен концесионния контракт на плажа.

Експерти в Министерството на туризма обясниха, че на плаж „ Нестинарка” са открити нарушавания и е публикуван констативен протокол. Заради несъблюдение на подписания контракт за концесия ще бъде наложена наказателна клауза в размер на 5% от годишната концесионна такса. По думите на специалистите това е към 5 хиляди лева При второ нарушаване договорът ще бъде преустановен.

Концесионерът ще бъде санкциониран непосредствено поради неспазване на оповестените в контракта цени.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР