Недопустимо е да се обикалят четири болници и в крайна

...
Недопустимо е да се обикалят четири болници и в крайна
Коментари Харесай

Проф. Виткова: Болниците подбират пациенти със скъпи пътеки

Недопустимо е да се обикалят четири лечебни заведения и в последна сметка пациентът да почине. Това сподели проф. Мими Виткова по отношение на следващия случай, при който жена умря, откакто обикаля с кола за спешна помощ в търсене на болница.

Проф. Виткова добави, че лечебните заведения си сортират пациенти със скъпи пътеки, тъй като са превърнати в търговци: “Трябва да се променим философията. Не може да продължим с този пазарен уклон. Това трансформира душeвността на работещите в здравната система”, съобщи тя.

" Електронните системи на лечебните заведения и на незабавната помощ не са свързани. Ние следим брой кревати, експерти и пациенти на хартия. Но на процедура нито има толкоз кревати, нито толкоз експерти ", съобщи юрист Мария Петрова.

Според Петър Галев има ползи, които стоят зад това да няма единна система за здравна помощ. По думите му специалността парамедик е унищожена през годините в България.

По думите на юрист Петрова пазарният принцип е бил натрапен като единствен водещ.

Според нея има неравнопоставеност на пациентите – за болните от коронавирус има повече кревати в сравнение с за други заболели.

“Ние сме страната в Европа с най-вече лечебни заведения. Поставя се въпроса дали ние имаме лекари. Ние допуснахме всяка 3-етажна кооперация да се трансформира в болница и да работи по скъпи клинични пътеки”, съобщи адв. Петрова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР