Недопускането на България и Румъния в Шенген е причината годишно

...
Недопускането на България и Румъния в Шенген е причината годишно
Коментари Харесай

ЕС увеличава въглеродния си отпечатък, държейки България и Румъния извън Шенген

Недопускането на България и Румъния в Шенген е повода годишно да се изпускат в атмосферата почти 46 000 т въглеродни излъчвания. Това е количеството, отделяно от пътните транспортни средства, които чакат граничен надзор, демонстрира ново изследване на KPMG Romania.

Според проучването толкоз огромен размер въглероден диоксид, породен от колите, чакащи документите им да бъдат тествани, може да се обезврежда от съществуването на стотици израснали дървета.

Според отчета, отлагането на присъединението на България и Румъния към Шенген на процедура усилва въглеродния отпечатък на Европейския съюз. Обемът излъчвания е равностоен на повече от 56 милиона kWh електрическа енергия от въглища.

Освен че усилват въглеродния отпечатък, излъчванията генерират замърсяване на въздуха за общностите, които живеят наоколо до граничните контролно-пропускателни пунктове, като им оказват негативно влияние.

Всеки месец, до момента в който Румъния и България станат пълноправни членове на Шенгенското пространство, значи спомагателни излъчвания от над 3800 т въглероден диоксид в атмосферата “, се споделя в проучването.

Парламентът на Европейския съюз даде зелена светлина на Румъния, както и на България, да се причислят към Шенген още през 2011 година, само че то към момента не е утвърдено от Съвета на Европейския съюз. Все отново Румъния и България чакат тази година кандидатурата им за влизане в Шенген най-сетне да бъде утвърдена.

На процедура влизането в Шенген ще значи унищожаване на граничните инспекции сред двете страни и по границите с другите страни членки, което води до по-кратки времена за пътешестване.

Присъединяването към Шенгенското пространство ще сътвори и нови благоприятни условия за работа както за българи, по този начин и за жители на други страни в България. На фона на все по-осезаемия дефицит на служащи в българската стопанска система, оптималното улеснение на опциите за работа на чужденци в страната наподобява нужна стъпка. Това е и една от аргументите присъединението на България към Шенген да бъде измежду целите на бизнеса.
„ Между България и Шенген стои един закон “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР