Недомислен опит на контролните органи да улеснят спазването на изискванията

...
Недомислен опит на контролните органи да улеснят спазването на изискванията
Коментари Харесай

Архитектите се опълчиха на ГЕРБ за височината на сградите

Недомислен опит на контролните органи да улеснят спазването на условията за височината на постройките докара до протест на архитектите. Гилдията се вдигна на опълчение против импортирани на второ четене промени в Закона за устройството на територията, които ще ги принудят да строят еднотипни тортовидни здания с по-плътно застрояване на парцелите и по-малко зеленина. Така вместо да изпишат вежди, ръководещите вадят очи.

Промяната ще натовари със солидни разходи всички вложители и частни лица, изготвили планове при в този момент настоящата уредба, предизвестяват архитектите. В ябълка на раздора този път се трансформира настоящ от 16 години текст в Закона за устройство на територията. Той дава опция да се строят по-високи, само че по тесни здания, в случай че те са отдръпнати по-навътре в парцела по отношение на класическия случай на планиране на линията на застрояване и в случай че е спазено условието най-високата точка на покрива да не надвишава 4,5 метра над височината на постройката, избрана в класическия случай.

Депутати от ръководещото болшинство, измежду които ръководителят на районната комисия в Народно събрание Искрен Веселинов от Вътрешна македонска революционна организация и зам.-председателят Александър Ненков от ГЕРБ, упорстват тази опция да отпадне, тъй като водела до нарушение на оптималната височина на постройките и затруднявала контрола. Според специалисти на обществото нямало по какъв начин да се изясни за какво по проект са разрешени да вземем за пример 3 етажа, а са вдигнати четири. Затова народните представители желаят за всички здания да важат общи правила, без значение от това какъв брой във вътрешността в парцела се строят и какви са характерностите им. Според архитектите механичната анулация на работилите досега правила не взема решение нищо, а единствено води след себе си нови проблеми. 

" Според настоящата наредба действителната височина на застрояването не е тази, избрана с Подробен устройствен план или Общ устройствен план в метри, а е увеличена с до 4,5 м над оптимално допустимата височина при съблюдаване на избрани условия за оттегляне на застрояването. Така, в случай че в Подробен устройствен план за една постройка е избрана позволена височина от 10 м, действителната и оптимално позволена височина ще бъде до 14,50 м, когато постройката е отдръпната във вътрешността от линиите на застрояване. По този метод всеки притежател, и проектиращият проектант, ще имат опция за избор на планово решение в рамките на допустимост – дали да създадат по-ниска постройка с по-високо подпокривно пространство, разполагайки я на линиите на застрояване, или по-висока с по-ниско (или въобще без) подпокривно пространство, разполагайки я във вътрешността от ограничаващите линии на застрояване – и в двата случая спазвайки както рестриктивните мерки за височина, по този начин и другите ограничавания (за отстояния, дистанции сред постройките и компактност и активност на застрояването) ", разяснява във Форум КАБ проектант Евгени Велев. 

 

 

 Image may contain: text that says `тая постройка 10ш темперамент подхожда пуп! 4 3 2 王 ндоп.- н>ндоп.- 4 3 2 3 ie t н=ндоп.- 1 да, едруго нещо -чл зут спазен

Същото се акцентира и в публична позиция на Камарата на архитектите в България до Народното събрание. Според гилдията анулацията на съществуващата уредба ще докара до появяването на еднотипни тортовидни гради, без това да докара до понижаване на жителите при ново строителство. " До такова понижаване може да докара единствено по-ниският индикатор Кинт (разрешената разгъната повърхност на застрояване), който се дефинира с общия организационен проект ", написа в позиция до Народното събрание Камарата на архитектите в България.

Според гилдията има опция надхвърлянето на посочената в Подробен устройствен план височина на постройките да се ограничи по различен път - с приемането на характерни правила към общите и подробни проекти на обособени територии като курорти, археологически резервати, вилни зони и други От организацията акцентират и че недомислената смяна на този текст ще натовари всички вложители и физически лица, които са вложили средства в планиране, да го вършат отначало. " Кой ще понесе финансовата тежест по тези планове ", питат от КАБ. От организацията са изпратили и протестно писмо до премиера Бойко Борисов, в което упорстват измененията да не се одобряват и да се извърши поетият през 2019 година ангажимент за сформиране на работна група, която да предложи работещи разновидности за изменение на тези регламенти. След острата опозиция против смяната вносителите на предлагането са дали обещание да го преразгледат. 

На графиката, направена от проектант Евгени Велев, в този момент съществуващата опция за надхвърляне на допустимата височина е показана на фигура 1. Фигура 2 и 3 демонстрират какво ще се случи при препоръчаното отпадане на опцията за създаване на по-високи и тесни здания.  

КРИТИКИ

" Опитът още веднъж да бъдат изменени текстове в член 24 от Закон за устройство на територията тихомълком, сред две четения на други законопроекти, през задната врата на Народното събрание, може да буди единствено страдание и неразбиране, с цел да не се употребяват по-силни думи. Подобна концепция за самоцелни рестрикции би могла да бъде съпоставена, примерно, с концепцията да се забрани влизането на територията на България на непознати жители, тъй като граничните управляващи нямат задоволителна чуждоезична подготовка, и не са в положение да прочетат документите им за идентичност. В умозаключение – има способи да се реализира взаимно задоволително решение, стига да има предпочитание за разговор, и за решение на проблемите в интерес на обществото, а освен в интерес на една незначителна част от него, изпълняваща отгоре-отгоре контролни функционалности по отношение на неща, от които има напълно неясно разбиране ", акцентира още Велев. 

" При дебатите служителите стъпиха на един общ фундамент - Чл. 24 ал.3 променял характера на застрояване от чл.23 в очите на обществото и на тях им било невероятно да го обяснят при пряк конфликт с въпроса на гражданина- " ЗАЩО ТАЗИ КЪЩА Е НА 5 етажа при кота корниз 10 метра? ". Те обаче не отстраняват разрешените 4.5 метра над кота корниз до кота било и етажите ще си ги има още веднъж, само че ще бъдат тортообрази на макс ", описа за изложените в отрасловата комисия в Народно събрание причини арх. Атанас Ковачев. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР