Недобрата система на контрол в здравеопазването и липсата на адекватни

...
Недобрата система на контрол в здравеопазването и липсата на адекватни
Коментари Харесай

Мария Петрова, адвокат по медицинско право: Лекарски грешки се доказват трудно

Недобрата система на надзор в опазването на здравето и неналичието на съответни медицински стандарти вършат мъчно доказуеми лекарските неточности, заяви доктор Мария Петрова, юрист по здравно право, след следващите трагични случаи от Русе и Пловдив, при които починаха две млади дами.

Тя посочи, че у нас липсват медицински стандарти за седем основни специалности, а стандартите за останалите са извънредно компрометирани. Това е във щета и на лекари, и на пациенти.

" Факт е, че в българската медицина съществува и управнически, и нормотворчески безпорядък, в който пострадали са и лекари, и пациенти. За да кажем, че някой е нарушил нещо, би трябвало да имаме ясна норма. В България от години се работи за съответни медицински стандарти, само че ситуацията е срамно - сега липсват 7 медицински стандарта по основни специалности. Това е, представете си - да определим 7 марки мощни коли и да им кажем, че те могат да карат без да съблюдават какъвто и да е закон. Смея да кажа, че стандартите по останалите специалности са извънредно компрометирани. Работи се безусловно емпирично, без нужната основа, което основава голям безпорядък. Поставете се на мястото на един доктор, който не знае какви са разпоредбите и не знае какво се чака от него, просто тъй като едни частни лечебни заведения не могат да изпълнят критериите и нападат в съда разпоредбите ", сподели пред Българска национална телевизия доктор Мария Петрова.

Според нея организация " Медицински одит " би трябвало да се извади отвън шапката на Министерство на здравеопазването, с цел да може да реализира съответен надзор.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР