Неблагоприятните климатични условия и лошата реколта водят до повишаване на

...
Неблагоприятните климатични условия и лошата реколта водят до повишаване на
Коментари Харесай

Зеленчуци и плодове поскъпват, свинското ще поевтинява

Неблагоприятните климатични условия и неприятната годишна продукция водят до повишение на цените на плодовете и зеленчуците в средата на август. В изискванията на недостиг на пазара, европейският импорт компенсира българското произвеждане, разяснява ръководителят на Държавата комисия по стоковите тържища и борсите Владимир Иванов. Той увери, че обстановката от предходната година с рекордните цени няма да се повтори.

Лошият климат и провалената от дъждовете годишна продукция е повода за високите цени на плодовете и зеленчуците в средата на лятото, когато би трябвало пазарът да е удовлетворен, а предлаганата стока да е най-евтина. Заради свитото произвеждане и недостига на наша продукция растежът на вноса спрямо предходната година е с 8% и единствено ритмичните доставки от прилежащите страни задържат цените, уточни Иванов пред БНР.

По думите му внезапни поскъпвания няма, само че цените ще са по-високи, в сравнение с е особено за сезона.

„ В момента се радваме на един спокоен пазар. Възстанови се едно равновесие. Сегашната обстановка няма нищо общо със обстановката от 2022 година, тъй че жителите и потребителите да не чакат някакви съществени катаклизми във връзка с ценовите изражения “, съобщи Владимир Иванов. Според него българското произвеждане е надалеч от капацитета на страната и единственият метод да бъдат насърчени производителите е скъсяването на веригата до потребителя.

„ Да създадем крупни обединявания в индустриалния бранш, с цел да може да създадем бърза връзката сред крайния консуматор и производител и по този метод да опонираме на едрия търговски капитал “, прикани шефът на комисията по стоковите тържища.

Междувременно през днешния ден земеделският министър Кирил Вътев предвижда, че цената на свинското месо ще падне през есента. Той беше безапелационен, че далавера на пазара няма.

„ Невъзможно е да има далавера у нас с цените на свинското. Почти всяка година през лятото цените на свинското са се увеличавали, както и тази година. Има задоволително справедливи фактори за това – повишаване на електрическа енергия, на горива, на заплати “, разяснява министър Вътев след края на днешния Консултативен съвет по месото.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР