Небесният диск Небра е едно от най-значителните археологически открития в

...
Небесният диск Небра е едно от най-значителните археологически открития в
Коментари Харесай

„Най-старото известно“ изображение на нощното небе вероятно е с 1000 години по-младо

Небесният диск Небра е едно от най-значителните археологически открития в историята на Германия. Артефактът е основан от праисторическите хора и е открит от двама ловци на съкровища, които употребявали железен детектор в горите на провинцията Саксония-Анхалт. Той е декориран със синьо-зелена патина и е инкрустиран със знаци, изобразяващи Луната, Слънцето, звездите и даже Млечния път.

През 2002-ра дискът е отвеян в праисторическия музей в Хале. Оттогава насетне съществуват голям брой диспути по отношение на неговата възраст. Самият артефакт не може да бъде датиран, а методът, по който е открит, е самичък по себе си подозрителен – търсачите на съкровища настояват, че са го разкрили посред мечове, брадви и ленти на ръкави, датирани от Бронзовата ера (приблизително преди 2200 и 1600 година прочие Хр.). Ако това е правилно, то дискът би бил най-старото съответно изображение на небето.

Двама откриватели обаче не имат вяра на тази датировка. Според тях през Бронзовата ера не е открит различен предмет, наподобяващ този диск. В научния вестник Archäologische Informationen екипът упорства, че дискът Небра е от Желязната ера, което го прави към 1000 години по-млад, в сравнение с предполагахме до момента.

Изследователите считат, че това е по този начин по няколко съществени аргументи. Историята на намирането му (и последвалото му нараняване), която търсачите на съкровища описват, не съответствува с това, което може да бъде реконструирано от самия артефакт. Учените също по този начин съпоставят металите на диска с тези на другите обекти, открити на същото място. При други сходни скупчвания на артефакти постоянно има доказателства, че всички те са основани от сурови материали, събрани от едно и също място. Тук обаче не е открито сходно подобие. Артефактите са направени от материали, взети от разнообразни места от Източните Алпи.

„ Според нас резултатите демонстрират, че артефактите на са принадлежали дружно “, споделя съавторът на изследването професор Рюдигер Краузе, който е специалист по разбор на метали.

Откритията на откривателите се отхвърлят изрично от държавната археологическа работа на провинция Саксония-Анхалт, където дискът е бил открит. „ Гебхард и Краузе излагат няколко основни точки като основа на тяхната теза – споделят управляващите в изказване. – Колегите освен че пренебрегват голямото количество проучвателен резултати, оповестени през последните години, само че и другите им причини са извънредно лесни за опровержение. По-конкретно – връзката на Небесния диск с предметите, с които е бил открит (тяхната датировка от Бронзовата ера е категорична), е съмнителна. Според техните изказвания почвените останки по Небесния диск не подхождат с тези по другите предмети и че геохимичните разбори на металите не поддържат тяхната кохерентност. И двете изказвания са явно неправилни “.

Въпреки че екипът твърди, че изображенията на артефакта са по-сходни с рисунки, открити през V век прочие Хр., те не оспорват праисторическата достоверност на диска, нито пък че това е една неповторима научна находка с извънредно висока стойност.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР