Неандерталците са можели да палят огън, като са удряли един

...
Неандерталците са можели да палят огън, като са удряли един
Коментари Харесай

Знаели ли са неандерталците как да палят огън?

Неандерталците са можели да палят огън , като са удряли един в различен два камъка , настояват учени , анализирали сечива от френски обекти на 50 000 години , заяви Агенция Франс Прес.

Френски учени и експерти от университета в Лайден са изследвали кремъци, употребявани от нандерталците, с цел да палят огън. Те са подострени и от двете страни и съгласно учените по тях има следи като от удар с богат на желязо материал, да вземем за пример пирит или маркасит.

Ако кремък се удря в пирит, се получават доста бързо огромни искри . Попаднали върху суха трева или листа, те елементарно ги възпламеняват.

Тези следи по кремъците са известни от дълго време на френските археолози и палеонтолози. От какво са се получили обаче, беше несъмнено чак в този момент.



Следите от удар са под форма на буквата С
. Те дават опция да бъде избран ъгълът и посоката на удара на кремъка върху пирита. Учените са разкрили също под микроскоп линии и характерно гланциране.-->

И до момента беше известно, че неандерталците са употребявали огъ н, само че се смяташе, че т ой е бил от естествени " източници " като да вземем за пример мълнии и са го поддържали.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР