Неандерталците са изчезнали, защото оръжията им не са били толкова

...
Неандерталците са изчезнали, защото оръжията им не са били толкова
Коментари Харесай

Неандерталците са изчезнали, защото Хомо сапиенс са имали по-добри оръжия

Неандерталците са изчезнали, тъй като оръжията им не са били толкоз положителни, колкото на Хомо сапиенс. Това настояват италиански археолози, представени от Българска телеграфна агенция.

Животински кости, открити в пещерата Грота дел Кавало в Южна Италия разкриха, че по-съвършените копия, лъкове и стрели на Хомо сапиенс са давали опция на тези наши прародители да убиват животните по-лесно, в сравнение с примитивните пещерни хора.

"По-напредналата ловна тактика е била преимущество ", разяснява проф. Стефано Бенаци от университета на Болоня. Археолозите са разкрили повече от 140 фосилиpирани скотски остатъци от Грота дел Кавало, където е било първото населено място от горния палеолит в Европа. Те откриха, че ранните Хомо сапиенс са употребявали копия, лъкове и стрели преди 40 000 години - с 20 000 години по-рано, в сравнение с се смяташе до момента.

Специалистите са разкрили също следи от охра, пчелен восък и клей, които евентуално са употребявани като лепило за стабилизиране на главите на стрелите. Неандерталците също са имали копия и стрели, само че не и лъкове. Неандерталците са съжителствали с Хомо сапиенс повече от 5000 години. За изгубването им има разнообразни теории - че са изтребени, станали са жертва на болест, на естествено злополучие, кръвосмешения или конкуренция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР