Не зная какво бори правителството, то може да бори цените,

...
Не зная какво бори правителството, то може да бори цените,
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Намаляване на ДДС за храните не е добра политика


Не зная какво бори държавното управление, то може да бори цените, само че не бори инфлацията. Между ценообразуване и инфлация има разлика. Това разяснява пред Българска национална телевизия финансистът Любомир Дацов.

Една мярка против инфлацията е ограничение на потреблението, само че политиците не желаят да вземат ограничения, които са непопулярни. Според него години сбъркани политики в земеделието и други браншове в този момент дават резултат. Търговските вериги са измежду най-големите експортьори на храни.

Дацов посочи, че ведомствата нямат разбор на аргументите за високите цени. Трябва да се вършат същински ограничения, безапелационен бе той. Трябва да се оберат дефицитите в бюджета, по мнението му. Политиката в земеделието сътвори повече неравенства, счита Любомир Дацов. Политиката в вложенията също била съсредоточена в няколко играчи.

Намаляване на Данък добавена стойност за храните не е добра политика, уверен е финансистът. Той е обезпокоен, че ще се промени цялата данъчна система, което ще я направи нестабилна. В последните две години политиците желаят да са доста добрички, съобщи Дацов. За да се понижи инфлацията би трябвало да се увеличи Данък добавена стойност, с цел да се ограничи потреблението, по думите му.
 Цената на хляба скача над 3 лева при връщането на Данък добавена стойност
Цената на хляба скача над 3 лева при връщането на Данък добавена стойност

Внос за българския пазар на украинска пшеница няма
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР