Не знам защо, но ПП-ДБ изядоха и килото сол, както

...
Не знам защо, но ПП-ДБ изядоха и килото сол, както
Коментари Харесай

Явор Дачков: „Продължаваме промяната“ приключи и няма шанс да остане в политиката

Не знам за какво, само че ПП-ДБ изядоха и килото сол, както гласи остарелият виц. Българската политика в действителност е непредвидима, само че най-после става постоянно това, което желае американското посолство. Представяте ли си за какъв напън става дума, откакто на повърхността се случват толкоз нелогични и безумни неща.

Кирил и Асен започнаха самоубийствена стъпка, и то по най-глупавия метод. Няколко пъти в последния месец писах тук, че най-добре е за тях или да отидат на нови избори или да създадат законна необятна коалиция с ГЕРБ, в която отговорността за властта да е еднообразно поделена, а сферите на въздействие, контрактувани и ясно разпределени. Такава коалиция би изкарала дълго. След поредност от противоречащи си приказки и дейности „ Промяната “ направи най-самоубийственото за себе си – прегърна се с ГЕРБ, без да прави коалиция и то в навечерието на локалните избори.

Не мисля, че Бойко Борисов или някой от ГЕРБ съществено гледа на безумието с ротацията на министър председатели. Борисов просто пусна на пързалката Кирил и Асен, стоварвайки им отговорността за предварителния неуспех на това ръководство и запазвайки си вариантите за игра с останалите в Народното събрание след локалните избори.

Впрочем има нещо заслужено в това Асен Василев да бере плодовете на личната си несръчност, изразена в безразсъден бюджет. Трябва да се признае, че Бойко Борисов изигра майсторски тази игра, макар че няма да мине без вреди. През цялото време той водеше паралелни диалози с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи и беше подготвен с кабинет, което накара ПП-ДБ да се изнервят оптимално и да създадат съдбовната неточност от тази седмица. Щетите за тях са разрушителни, което може да се види от един бърз взор в обществените мрежи, до момента в който при ГЕРБ те могат да бъдат следени.

Бойко Борисов сигурно събира съществено неодобрение измежду своите от това, че ще поддържа хората, които го арестуваха, само че в полза на истината, той нямаше и огромен избор. От една страна беше натиснат от американците да се обърне против Гешев и Движение за права и свободи (акциите с „ Магнитски “ съставляват тъкмо това). От друга страна беше натиснат от основния прокурор, който реши да прави циркове, а не да се отдръпна безшумно, съгласно законите на мафията, и от трета страна беше притискан от Движение за права и свободи да прави коалиция анти-Прокопиев и „ Промяната “.

Засега Борисов взема решение виртуозно това комплицирано политическо уравнение. Не мисля, че Иван Гешев ще бъде в положение да окаже сериозна опозиция след всичко, което надроби в последните седмици. Депутатите имат смазващо болшинство и просто ще го приключат, тъй като могат да сменят Висш съдебен съвет, когато си изискат. А и основният прокурор лиши единствено себе си от всякаква юридическа и морална тежест, признавайки намерено, че самичък е нарушавал законите, работил е политически конюнктурно и е бил част от това, което през днешния ден назовава „ мафия “ и „ отпадък “. Той много безразсъдно се обърна против всички, очевидно с концепцията да прави политически план, и през днешния ден няма нито един съдружник. На всичкото от горната страна не можа и да направи едно съществено разобличаване против Борисов и останалите, а всичките му недоказани подмятания са претопляне на остарели вестникарски изявления.

С това не желая да кажа, че Борисов, а след него и Кирил Петков и Асен Василев са почтени, както и доста министри от служебните кабинети на Радев, а че на юридическо и институционално равнище към техните закононарушения би трябвало да се подхожда съществено и юридически аргументирано.

Съюзът сред ГЕРБ и ПП-ДБ е сразяващ за Гешев. Той няма да може да направи никаква партия, несъмнено, и след няколко месеца ще бъде изцяло пропуснат. По-интересна ще бъде динамичността в Народното събрание при новото ротационно ръководство. По-голямата част от депутатите на „ Промяната “ изобщо не знаят какво вършат там, както не знаеха и когато управляваха страната. ГЕРБ, а и всички останали партии могат да им опишат играта с всевъзможни тънки процедури и политически хватки. Няколко месеца по-късно ПП-ДБ ще носят главната виновност за неуспеха, изключително в случай че се окажат правилни писанията на публицисти, че в държавното управление на Денков представител на ГЕРБ ще бъде единствено Мария Габриел.

Твърде допустимо е доста преди периода на ротацията ГЕРБ да смъкна Денков и в границите на този парламент да се направи различен кабинет с поддръжката на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. Всички те бяха подготвени и даже бяха наредили министри единствено преди две седмици. Акцията на Гешев, а може би и телефонно позвъняване уплашиха до гибел Корнелия Нинова, която под паника избяга и промени позицията си в границите на два часа. Предполагам, че са я „ страхували “ с нещата, които имат за нея от времето, когато беше вицепремиер на Кирил Петков и отговаряше за износа на оръжия. След няколко месеца, когато Гешев няма да го има, нищо няма да попречи на Българска социалистическа партия да взе участие в следващото държавно управление на националното избавление. Нека не забравяме, че никой от тях няма изгода от нови парламентарни избори, които след последните циркове като нищо могат да бъдат извоювани от „ Възраждане “.

Миналият път написах, че се вижда краят на политическата неустойчивост. Все още мисля по този начин, тъй като след локалните избори всичко ще наподобява по напълно друг метод. Целта на Борисов беше да стигне до тях с минимални вреди за ГЕРБ и наподобява, че на този стадий съумява. Дотук е ясно, че „ Продължаваме промяната “ завърши и няма късмет да остане в политиката. Какво ще остане от по този начин наречената градска десница, в лицето на „ Демократична България “, следва да забележим. Те имат дребен, само че корав електорат, който към този момент понесе няколко исторически компромиса на съюз с Бойко Борисов, ще понесе и този. Едва ли обаче партиите на Христо Иванов и Атанас Атанасов ще съумеят да се трансфорат в нещо по-голямо от това да бъдат легитимация и евроатлантическо лице на Бойко Борисов.

Коментар на журналистът Явор Дачков за filternews.bg. 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР