Не знам кой е писал тазгодишното слово на обитателя на

...
Не знам кой е писал тазгодишното слово на обитателя на
Коментари Харесай

Паралелната държава: Доган, Гешев и х-л “Берлин“. Честита Коледа, жертви!

Не знам кой е писал тазгодишното слово на жителя на Боянските сараи Ахмет Доган, само че явно се е постарал много. Този път са казани доста правилни, въпреки и от дълго време известни неща. Останала е обаче познатта пищност и трудност на изложение, която хвърляше в замъглен възторг неговите сподвижници, комисари и елементарни лакеи. Лакеите най-много.
Словото е дълго, мислите – обилно разтегнати. Едно нещо обаче се набива на очи и като че ли кандидатства за камъче в обувките на домораслите политици, пръкнали се от разнообразни полози, в това число тези на уличната престъпност.

Доган ни споделя: „ 30 години преход, 30 години Движение за права и свободи “. И добавя: Произнася се относително елементарно. След което прибавя още, че „ започнеш ли да я осмисляш (фразата) в действителни измерения като мотивация, модели на политическо държание с дейности и противопоставяния, имаш възприятието, че по-скоро се занимаваш с драматургия, а не с политика ".

Прав е: драматургия, а не политика посяхме и от дълго време жънем стихии. И „ 30 години Преход – 30 години Движение за права и свободи “ елементарно се произнася, само че мъчно се преглъща.

Доган ли не знае това. Той участваше в писането на този сюжет: театрална политика наместо действителна политика, а зад кулисите да се разграби всичко, което става за плячкосване.

В същото време Доган, или който е писал обръщението, изпада в несъгласия. Меко казано.

„ Защитният инстикт на демокрацията изтласква напред необикновени персони, партиите стават по-социални. Политическата нужда от рестартиране на политическия модел на обществото в една или друга степен се осъзнава, само че относително по-малко се изговаря или се отсрочва във времето “. И по какъв начин 30 години ни се предлага драматургия, наместо политика и в това време партиите стават по-социални? Алкохол или хапче за биполярно разстройство са се намесили в тази заплетена композиция...

Но дано си пестим време, а и нерви. Доган, или който и да е създателят на словото, в действителност е споделил правилни неща като това, че импортираните извън демократични модели не са сработили у нас, освен заради характерните условия, само че и заради липса на качества у „ вносителите “. Казва още, че да пишеш история от време на време и по-значимо от тоа да правиш история. Вярно е, само че не е негово изобретение. И децата знаят клишето, че спечелилите пишат историята. След следващите спечелили обаче идват техните спечелили и почват да пренаписват случилото се в миналото. И по този начин, до момента в който всякога се получи нещо, което да удовлетворява жаждата за великолепие на властниците сега.

Изобилието от изречения без малко да удави някои проблясъци в словесното предновогодишно Доганово море. През цялото време обаче той приказва като непряк наблюдаващ, вместо като участник в процеса, който прокуди над 2,3 млн българи н чужбина и закотви 1,6 милиона останали тук под прага на бедността. Доган отбелязва, че доста неща не са се случили, само че не помни да спомене, че всички неща, които той си пожела – му се случиха. За него и кръгът към него Преходът се оказа вълшебната лампа на Аладин, която ги направи приказно богати. На гърба на останалите. Доган е пропуснал да спомене кой е Али Баба и кои са четирийсетте разбойници. Дали отговорът, или най-малко част от него, не е прикрит във фразата „ 30 години Преход – 30 години Движение за права и свободи “?

Само един образец. Когато банкерът Цветан Василев се среща с Доган през 2014 година в сараите и му споделя, че Делян Пеевски е подхванал брутална офанзива против него, банката и доста от компаниите под негово ръководство и би трябвало да бъде спрян, водачът на Движение за права и свободи му дава отговор: „ Късно е “. Каквото и тълкуване да се даде през днешния ден на този отговор, то във всички разновидности значи, че Доган е знаел за готвената офанзива, знаел е, че банката ще бъде фалирана. Знаел е също че вземат участие прокуратурата, политици, министри, хора от Министерство на вътрешните работи и тайните служби, както и хора от обкръжението на самия Василев. Днес нещата се сервират като драматургичен материал, както споделя самият Доган. И спечелилите със умерено съвест или без такава пишат някаква история, представяна за достоверна.

И в това си предколедно мероприятие Доган пробва да заблуди всички с някакви настоящи разсъждения, надълбоко аналитични прозрения и мъдри заключения. Тези които ще му кажат, че се е получило ужасно, ще са нормалните лъжци, проточили лиги в очакване на бъдещи порции от баницата. Същото е когато Доган придобива за жълти стотинки Топлоелектрическа централа „ Варна “, която коства милиони, строи и населява резиденции-дворци, охраняват го десетки държавни и частни телохранители, а на отрудените турци се показва за избавител.

За тези неща той не приказва. Стоварва цялата отговорност за несполуките на Прехода на гърбовете на политици и управници, като че ли той е бил някъде другаде през тези 30 години. Не, той беше тук и най-вече от всички негодници, случайници и хитреци из етажите на ръководството, се възползва от драматизираният Преход за свои персонални и на кръга му цели. И тъй като постоянно, със забележителна лакомия взе участие посредством Движение за права и свободи в разнообразни ръководства – публично и подмолно, отговорността му пред днешната действителност е най-голяма. Но явно Доган знае онази мисъл на Хитлер, че хората имат вяра най-лесно на най-невероятните неистини, и я ползва сполучливо. 30 години…

Освен това, дано Доган се постарае повече, с цел да се изясни по какъв начин по този начин веднъж твърди, че сега няма условия, нито кой да зададе нови хрумвания, които да допускат предварителни избори. В идващия абзац обаче е безапелационен, че е необходим рестарт. Кое от двете, философът от Дръндар, не прецизира, което основава усещане за комплицираност, ггарнирана с придирчивост.

Ден преди догановото писание, се е случило едно друго събитие. То обаче тъне в тайнственост и тайнственост, по сходство на сбирките при Доган. Става дума за информация, че новият основен прокурор Иван Гешев е дал нещо като банкет, почерпка или коктейл в хотел InterContinental (Радисън) против Народното събрание. За защити или подбрани хора: сътрудници, големци, политици и прочие Оставете елементарното любознание кои са участвали и кой е плащал сметката. По-интересно е друго. Докато в центъра на София са се вдигали тостове за здравето и гения на Гешев, италианските служби и прокурори организираха невиждана от години в Европа акция против мафиотски структури на Ндрангетa. 334 души са задържани, над 450 са разследваните. Сред задържаните има политици, високопоставени чиновници в полицията и службите, също на прокуратурата, кметове и прочие Действано е също в Германия, Швейцария и България, оповестяват в Италия. Но… Оказа се, че тук никой не бил известен и нищо не знае. Каза го вътрешният министър, който най-вероятно е бил измежду гостите на купона в чест на новия основен прокурор. Не е знаел и Гешев, тъй като в случай че знаеше, нямаше да пропусне да си припише заслуги за огромната интервенция. Неосведомеността на нашите служби и прокуратура, че българка е забъркана в мафиотски мрежи, е доста показателна. Или някой не ни има вяра и ни държи встрани от сходни информации, или пък е преценено, че няма с какво да сме потребни.

Двете мероприятия – това в догановите сараи и почерпката за/на основния прокурор може би съответстват инцидентно. Но няма никаква случайност в тяхното знаково отражение върху обстановката в страната. Дали е инцидентно подозрението, че точно Движение за права и свободи има решаващата дума кой да оглавява прокуратурата и службите? И най-важното: време е да проумеем, че в действителност има паралелна страна и тя се ръководи от Боянските сараи и прокуратурата. И когато Доган приказва за рестарт, а мълчи за закононарушенията по време на Прехода, в които името му е забъркано, може би има поради новата форма на ръководство – тирания на прокуратурата. Идея, родена в централата на този кръг хотел „ Берлин “. Един план, за който се приказва от дълго време, само че никой не изрича на глас. Поредна тайна доктрина, ще опонира някой. Може, само че нали самичък Доган споделя, че става дума за драматургия, а не за същинска политика. Какво по-ярко самопризнание за решаващата роля на задкулисието в това България да бъде на дъното в Европа. Съдете по резултатите.

Огнян Стефанов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР