Не знам да има предприятия, затворили заради скъп ток. Това

...
Не знам да има предприятия, затворили заради скъп ток. Това
Коментари Харесай

Петкова посъветва бизнеса да купува ток в дългосрочен план, за да му е евтино

Не знам да има предприятия, затворили поради безценен ток. Това сподели енергийният министър Теменужка Петкова.

Преди следващата среща за цената на електричеството за промишлеността, Петкова разяснява, че на борсата единствено 10% от тока се търгува в така наречен сегмент " Ден напред ". Именно там се видя най-рязко повишаване на цената на тока. 90% от търговията на борсата е при двустранни контракти, т.е. огромният бизнес би трябвало да купува силата на такива огромни, дълготрайни контракти, с цел да му е преференциална цената , уточни Петкова в утринния блок на Българска национална телевизия.

В коментар поради аналитична публикация на Actualno.com обаче ръководителят на АИКБ Васил Велев съобщи, че " дълготрайните контракти се приключват всеобщо от доставчиците или едностранно се подвига цената ". На въпрос за какво тогава бизнесът търси помощта на страната и съответно на Теменужка Петкова, а не се обърне към съда, господин Велев към момента не е дал отговор. Той не отговори и на въпрос дали има по какъв начин такива дълготрайни контракти да се приключват правомерно.


на огромна част на търговете, проведени от трите държавни сдружения - АЕЦ " Козлодуй ", Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " и НЕК, не се явили купувачи.
" Пазарът на електрическа сила в България е проведен в два сегмента - единият е контролираният пазар, на който са битовите консуматори, и на който е дребният бизнес, който е причислен към мрежи ниско напрежение, и на свободния пазар е огромният бизнес, огромната промишленост. Колегите, които оперират на този пазар, закупуват електрическа сила от българската самостоятелна енергийна борса ", разясни Теменужка Петкова каква е структурата в бранша.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР