Не виждам за какво да се извинявам на другите, които

...
Не виждам за какво да се извинявам на другите, които
Коментари Харесай

Премиерът Денков: Не виждам за какво да се извинявам на земеделци с яхти, купени от субсидии, които са в основата на предстоящия протест

" Не виждам защо да се оправдавам на другите, които макар милиардните годишни дотации и помощи, с които си построиха вили и си купиха яхти и скъпи коли, не помниха помощта от Европейския съюз и от страната, отхвърлиха разговор с държавното управление и сложиха ултиматуми за блокади на гранични пунктове, пътни артерии и центъра на столицата ". Това съобщи на брифинг министър председателят Николай Денков. 
 
" Уважавам труда на хората, които създават продуктите, с които всички ние се храним. Винаги съм подготвен да работя с тези от тях, които желаят да работят с държавното управление, с цел да намираме дружно решения на техните проблеми. На тези хора съм подготвен да се извиня, в случай че са се почувствали наранени, макар че думите ми не бяха ориентирани към тях ", сподели той в отговор на журналистически въпрос.
 
Основният проблем на земеделските производители, които се готвят да стачкуват в идващите дни, към този момент има решение. То се съдържа в съглашението сред Европейската комисия и Украйна. Пред Европейската комисия Украйна пое задължението да вкара краткотрайни ограничавания при износа на селскостопанска продукция за всяка обособена страна членка на Европейски Съюз, тъй че да не наводни нейния пазар с непотребни артикули, акцентира той. 
 
В тази връзка той два пъти персонално е разговарял с украинския министър председател Денис Шмигал. " От нас се чака да определим какви количества от кои артикули може да поеме българският пазар. Искаме да създадем оценката след диалог с браншовите организации в съответните подсектори. Именно по тази тематика първо министърът на земеделието и храните, а по-късно и аз поканихме земеделските производители на среща, която те отхвърлиха ", изясни министър-председателят. 

" Вместо да се отзоват на поканите, те сложиха ултиматуми и насочиха закани, които в действителност пречат проблемите да бъдат решени. Въпреки това ние оставаме с протегната ръка към бранша и сме подготвени за диалог, незабавно щом браншовите организации са подготвени за градивен разговор ", акцентира акад. Денков.

Правителството в никакъв случай не е отказвало диалози с аграрния бранш. Още на 25 юли министър председателят, министърът на финансите и заместник-министър на земеделието и храните се срещнаха с представители на 35 организации в животновъдния бранш. " Тогава голямото болшинство от тези производители се оповестиха за освобождение на вноса от Украйна ", напомни министър-председателят. 

Освен това представители на протестиращите в този момент браншови организации са взели участие в пет консултативни съвета в земеделското министерство от началото на август доникъде на септември т.г. Те са част също от работните групи по Стратегическия проект за земеделие и са в непрекъснат контакт с Министерството на земеделието и храните и министър Кирил Вътев. 

" Както и до момента, кабинетът е подготвен за разговор с представителите на всеки един подсектор в земеделието, с цел да се види какви са характерните му проблеми и къде тъкмо би трябвало да се окаже помощ ", за следващ път съобщи акад. Денков. 

В България не се позволяват и няма да се позволяват артикули, нездравословни за здравето. Има и ще има прецизни инспекции на вноса за всички индикатори по европейските стандарти, в това число по всички рискови индикатори, свързани с войната в Украйна, стана ясно още на брифинга в Министерския съвет. 

От 1 октомври м.г. до влизането на възбраната за импорт в действие на 3 май т.г. Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) е анализирала 575 колета зърно - импорт от Украйна в България. В нито една не е открито съществуване на нездравословни субстанции. Единствено в една пратка от 40 тона има открити складови вредители. Цялото количество е върнато в Украйна. 

С рухването на възбраната, считано от на следващия ден, 18 септември 2023 година, БАБХ ще прави спомагателен надзор на храните с генезис Украйна, импортирани на територията на Република България. Кабинетът към този момент работи върху смяна в методиката за субсидиране на земеделското произвеждане. Целта е да бъдат подпомагани повече дребните и междинните производители на обичайни български култури, които изчезнаха от пазара – зеленчуци и плодове, месо, мляко и мед. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР