Не виждам желание за преговори между Москва и Киев, за

...
Не виждам желание за преговори между Москва и Киев, за
Коментари Харесай

Дипломат: Военната динамика в Украйна изисква все по-належащи преговори за примирие

„ Не виждам предпочитание за договаряния сред Москва и Киев, за жалост. Виждам нужда от договаряния, която цялостната обстановка постанова от ден на ден и повече, само че не виждам предпочитание и опция от двете страни, които са ангажирани с военните дейности, такива договаряния да стартират. “

Това сподели в студиото на Euronews PrimeTime дипломатът и шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки Любомир Кючуков.

По неговите думи има една много забележима терминологична каша, тъй като се поставя знак за тъждество сред договаряния и мир.

„ Мирен контракт надали можем да чакаме в скоро време, тъй като наподобява нереалистично постигането на съглашение минимум по териториалните въпроси. Те задълго ще останат нерешени “, уточни дипломатът.
Примирие, т.е. прекъсване на войната, е изцяло допустимо и то съгласно мен е все по-необходимо предвид на самото развиване на военните дейности.
Любомир Кючуков, посланик и шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки

„ Втората теза, която наподобява много странна е, че се поставя знак за тъждество сред мир и проваляне. Поражение за Украйна. Между другото, тъкмо затова беше нападнат и папата с неговото изявление. Защото се смяташе, че сега, в който се реализира помирение, това значи проваляне за Украйна “, разяснява Кючуков.
Европейският съюз и НАТО смениха задачата през последната година, през последните месеци. Тя към този момент не е победа, война до победа, а попречване загуба на Украйна.
Любомир Кючуков, посланик и шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки

„ Сменихме задачата, само че не сменихме метода. Защото методите са два, вероятно. Политически и боен. Ние продължаваме да залагаме на военния. А д инамиката на военните дейности сега по-скоро води до загуба за Украйна . Рискът от проваляне нараства. Политическата динамичност допуска преустановяване на военните дейности и търсене на решения в политическото поле “, сподели още дипломатът.

„ Едно помирение на процедура би означавало заледяване на спора. Реално. Аз настоявам, че ние и в този момент имаме заледяване на спора, единствено че военно, като аз употребявам термина „ горещо заледяване “, колкото и да наподобява това несъвместимо като разбиране. Защото от близо две години фронтовата линия е на практика една и съща, с доста дребни промени. Войната се трансформира във война на заличаване, на инфраструктура, на военна техника, на хора, на първо място “, акцентира Кючуков.

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР