Не трябва да си заравяме главата в пясъка, а трябва

...
Не трябва да си заравяме главата в пясъка, а трябва
Коментари Харесай

Проф. Боян Дуранкев: Бюджет може да се приеме и без да има редовно правителство

Не би трябвало да си заравяме главата в пясъка, а би трябвало да осъзнаем, че това, което става по света още от 2020 година е, че навлизаме в дълъг интервал на световни рецесии. Никой не знае дали 5, или 10 години ще бъдат те. България не е готова за рецесията, която  се задава. Тя няма да е по никакъв начин къса, а дълбока и трайна. Това сподели за Радио " Фокус “ икономистът проф. Боян Дуранкев, оповестява.

Народно събрание би трябвало да направи три крачки обратно пред бездната, тъй като ние сме пред нея. Една крачка и ще паднем в нея. В доста страни към този момент направила радикални промени, само че в България те могат да бъдат доста тежки, сподели още Дуранкев.

Според него, България не дава отговор на знаците за участие в Еврозоната и не би трябвало да се бърза. Проф. Дуранкев изброи трите крачки, които България би трябвало в този момент да направи обратно, с цел да не падне в бездната са.

Първата е - да се оправим с хроничния бюджетен недостиг. По този индикатор изрично България не дава отговор на критериите за участие в Еврозоната, сподели икономистът.

Втората крачка е да ограничим високата инфлация. По този индикатор ние също не отговаряме на критериите за Еврозоната. Не бива да си вършим илюзии, че през 2014 година ние ще влезем в Еврозоната, тъй като и тази, и идната година, ние няма да отговаряме на тези критерии, сподели още Дуранкев. България продължава да е черната овца на Европейски Съюз. Един дребен индикатор за това дали ще ни пиремат ще е дали в този момент ще ни пуснат в Шенген. Ако и в този момент ни отрежат от Шенген, то не може да си вършим илюзии за Еврозоната.  

Третата крачка, която ще ни отдалечи от бездната, е обвързвана с  досоциалното и подоходно неравноправие, което доближава България повече до античния Египет, в сравнение с до съвременна европейска страна, уточни още проф. Дуранкев.

По думите му, служебното държавно управление единствено не може да реши тези три задания във връзка с бюджетния недостиг. Това изисква парламентарно болшинство с ясни цели.

Според проф. Дуранкев, каквото и да става в Народно събрание, колкото и кавги да има, ще би трябвало да се сформира нов бюджет и то благодарение на народните представители и МФ. Бюджет може да се одобри и без да има постоянно държавно управление и това го потвърждава практиката. Има прецеденти от 30-те години на България, когато дори да е нямало държавно управление, се е дал своя вот бюджет.

Тези три задания могат да се решат още с две политики - регресивни дотации и прогресивни налози, и директни и косвени налози. Необходимо е и смяна в данъчната система, тъй като сега тя не е европейска. Ние имаме плоски налози, само че виждаме, че тук не идват непознати вложения и хазната не се цялостни, означи още проф. Боян Дуранкев.

Той твърди, че инфлацията и през идната година ще върви нагоре и това ще удари най-бедните и нуждаещите се у нас, в това число и бизнеса.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР