Не трябва да ни изненадва фактът, че в Скопие се

...
Не трябва да ни изненадва фактът, че в Скопие се
Коментари Харесай

Огромен страх тресе българите в РСМ, какво става

" Не би трябвало да ни изненадва фактът, че в Скопие се прокарват такива закони. Сред българското общество има неодобрение, защото се очакваше, че най-малко на равнище министър или на държавно управление ще се вземе публично мнение във връзка с тази поредна провокация ", заяви историкът доц. Спас Ташев от Българска академия на науките.

Той показа, че си пояснява тази провокация като подготовка на публичното мнение в РСМ, че Скопие няма никакво желание да извършва Договора за добросъседство. Според него жителите на РСМ са ощетените, защото правителството няма да предприеме никакви стъпки в посока евроинтеграция.
-->
" Наблюдава се незаинтересованост въз основата на триумфите, които постигнахме. Виждаме какви колосални разноски прави властта в Скопие и все пак не съумя да прокара тази всъщност антибългарска декларация. Ние сега сме изгубили сърцата на хората в РСМ. Има голям боязън, който тресе българската общественост там и те не виждат действителни дейности в лицето на България, ориентирани към отбрана на ползите на локалното българско население ", уточни гостът пред Bulgaria ON AIR.

Според него неналичието на традиция в тази тенденция си споделя думата. Той добави, че нищо не е направено, с цел да се вдъхне живот на това, което би трябвало да се реализира във връзка с политиката ни в РСМ.

" В наши дни държавните граници значително губят своето значение, само че в геополитиката основаването на едно общо социокултурно пространство, което надвишава държавните граници, ще има все по-голяма роля ", уточни Спас Ташев.

" Ние в Скопие осведомително, културно сме една огромна дупка, кръгла нула, обликът за нас се образува от медиите в РСМ, които са следени от Белград и Москва. На думи доста политици у нас настояват, че се борят против въздействието на Путин, само че не виждаме никакви действителни дейности ", безапелационен е гостът.

Според историка ни е нужен нов метод, с цел да успеем да реализираме нещо и той би трябвало да се показва в борбата за сърцата на жителите в РСМ. По думите му България не би трябвало да разрешава други да приказват от нейно име, да внушават погрешни изказвания като това, че оспорваме актуалната македонска еднаквост, само че България не е съгласна да се фалшифицират обстоятелствата и да се нарушават човешките права на тези, които са съхранили българското си съзнание.

" Когато стана инцидентът в Охрид, там имаше наблюдаващи от Организацията за сигурност и съдействие в Европа. Те видяха с очите си вандализма, който властта в Скопие, защото същинските подбудители са ръководещите в Скопие, които непрестанно насъскват посредством медиите обществеността и стартират антибългарски изказвания и трендове. В Охрид локалната общност не се отзова на тези провокации. Някои охридчани сега се опасяват да показват своето българско съзнание ", обясни доц. Ташев.

Той добави, че като цяло отношението към България е позитивно и не би трябвало да позволяваме да се трансформира, след което сподели, че би трябвало при съществуването на кабинет да се избегне двойнствената политика.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР