Не трябва да мислим за догонване на средното европейско равнище

...
Не трябва да мислим за догонване на средното европейско равнище
Коментари Харесай

БАН: Не трябва да мислим за догонване на средното европейско равнище в близките 15 г.

Не би трябвало да мислим за догонване на междинното европейско ниво в околните 15 година Това подчерта пред БТВ доцент Виктор Йоцов от Института за стопански проучвания на Българска академия на науките, началник на екипа, изготвил  Годишния отчет за икономическото развиване и политики в България.

По думите му дори достигането на 75% от междинните равнища на европейските стопански системи ще отнеме минимум 13 година и то при напредък, който е 2% по-висок от този в по-развитите страни. „ С 3,6% (колкото е сега – б.р.) ще ни отнеме 30 година ”, акцентира той.

„ Неприятното е, че изоставаме по отношение на другите нови страни в Европейски Съюз, които означават през предходната година по-голям напредък от нас. Лидер е Румъния със 7% ”, уточни Йоцов.

Според него са нужни структурни политики, свързани с разпределението на ресурса по браншове и увеличение на индустриални потенциал. „ Демографската конструкция е извънредно неподходяща – имаме понижаване на популацията (…) 30-40 хиляди губим всяка година ”, предизвести Йоцов.

Той се разгласи за сериозен спор във връзка с т.нар „ плосък налог ”. Според него той е бил въведен без допитване до обществото и специалистите в интервал, който е бил по-благоприятен за българската стопанска система, като е пристигнал действително в пакет с намаляването на данъчната ставка.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР