Не, това не е “Стархопър на СпейсЕкс. Това е “Хопър

...
Не, това не е “Стархопър на СпейсЕкс. Това е “Хопър
Коментари Харесай

Американската фирма Стоук Спейс търси друг път към възвръщаемостта

Не, това не е “Стархопър ” на СпейсЕкс. Това е “Хопър ” на Стоук! Photo credit: Stoke Space

Докато на 20-ти април галактическият свят бе насочил своя взор към дебютното изстрелване на “Старшип ”, в това време една друга компания тихомълком работеше и изпълняваше “мокрото ” тестване на първия си първообраз “SN1 ” на горната степен “Хопър ”. Ако всичко мине наред, дебютното суборбитално изстрелване чрез втория първообраз “SN2 ” ще бъде осъществено до края на лятото, а дебютният галактически полет на цялостната, към момента неименувана ракета, се чака да е през 2025 година.

Илюстрация на бъдещата ракета. Image credit: Stoke Space

Ракетата няма да е директен съперник на “Старшип ”, а ще е среднотоварна – от класа на “Фалкън 9 ”, само че за разлика от “Фалкън 9 ”, която е отчасти възвръщаема, Стоук Спейс желае да сътвори първата напълно възвръщаема ракета от този клас. Първата степен ще има седем мотора на полутечен газ и О2 и ще може да каца по сходен метод на първите степени на “Фалкън 9 ” – тук иновация няма.

Иновацията е на равнище втора степен, която ще работи на течен О2 и водород. В международен мащаб множеството горни степени имат единствено един ракетен мотор (включително “Фалкън 9″). Но ракетата на Стоук Спейс ще има втора степен с общо 30 мотора, ситуирани по периферията на железен топлинен щит. Обтекателят на степента ще може да се разтваря сходно на черупка на мида и няма да се изхвърля, нито ще се връща на Земята с парашути като половините от обтекателите на ”Фалкън ”-ите. Напротив, обтекателят ще се сгъва назад и ще каца на Земята дружно със степента си.

Като предписание галактическите кораби се връщат на Земята по един от два метода – с аблативен топлинен щит (както е в тази ситуация с “Крю Драгън ” или “Союз ”) или с завивка от силициеви плочки (космическата совалка на НАСА, “Старшип ”). Стоук Спейс взема решение да употребява топлината от навлизането в атмосферата като запас. Свръхохладеното криогенно гориво ще протича през топлинния щит на втората степен, с цел да се затопля и да задвижва турбопомпите на моторите. Накрая степента ще каца назад на Земята с 30-те си мотора и спомагателни крачета.

Изглежда налудничаво? Изпълнителният шеф на компанията Анди Ласпа е работил повече от десетилетие в Блу Ориджин, натрупвайки задоволително опит, с цел да стартира да работи по личната си компания. Във финансово отношение към този момент тя няма проблеми – Стоук Спейс е събрала $76.2 милиона от частни и държавни грантове, включително са извоювани два гранта на НАСА на обща стойност $874 900.

Има огромен късмет в дълготраен проект Стоук Спейс да се провали. Но в случай че успее, компанията ще даде скъп принос на галактическия свят.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР