Не, това не е метафора. Става дума именно за големия

...
Не, това не е метафора. Става дума именно за големия
Коментари Харесай

Вапцаров, който живееше на Ангел Кънчев 37

Не, това не е метафора. Става дума точно за огромния български стихотворец Никола Йонков Вапцаров. За множеството хора е известно, че той е от Банско и че там и до ден сегашен работи като музей родният му дом. А какъв брой от нас знаят, че до момента в който притичваме с чаша кафе в ръка по централната улица „ Ангел Кънчев ” (друг български герой за истина и независимост, чиито последни думи са „ Да живее България? ”) на мансардния етаж в постройката с номер 37 е живял Вапцаров? „ Това е последният дом, в който е живял Никола Вапцаров. Оттук е задържан и малко по-късно разстрелян ”, споделя основният организатор Катя Зографова.

Днес кварталът е извънредно многолюден – тук са едни от най-модерните заведения за хранене, пекарни и магазини. Тук живеят елегантни възрастни дами без години, тук живеят новите интелигенти. На улицата долу има врява, клаксони звучат, а горе на четвъртия етаж е безшумно и съвсем непокътнато от 40-те години на предишния век.

Ето – аз вдишвам,

работя,

пребивавам

и стихове пиша

(тъй както умея).

С живота под вежди

се гледаме строго

и съпротивлявам се с него,

доколкото мога.

В жилището музей на ул. „ Ангел Кънчев ” 37 до през днешния ден се пазят част от персоналните му вещи – работните му обувки, персоналният му бележник с чернови на някои от неговите стихотворения и пишещата му машина. Библиотеката на Вапцаров е непокътната по този начин, както я е оставил самият той. Гардеробът, столовете, будилникът – като че ли го чакат да се завърне всеки момент. Зад старите пердета надничат съвременни кооперации. „ А в миналото отсам се е виждала Витоша ”, нарушава красивата тишина тук уредничката.



Едва ли има българин, който да не знае за личността на поета и антифашист от Банско. Навярно обаче малко на брой знаят, че той е писал и творби за деца. Едната стая в музея е непокътната точно за най-малките. Преди Covid-19 тук ежемесечно са се провеждали литературния четения и други събития за възпитаници. През последните близо 12 месеца обаче стаята пустее, прибавя с тъжна усмивка уредничката и прибавя, че се надява помещението скоро още веднъж да се оживи от детски гласове.

Посетители в къщата музей в действителност има, само че въпреки всичко те не са доста. След като мястото е отворило порти след повдигането на част от ограниченията по време на втория локдаун към този момент са идвали няколко групи, привлечени от харизмата на Вапцаров и неговото творчество.

В музея се съхранява и Световната премия за мир, присъдена на Никола Вапцаров посмъртно през 1952 година Той е единственият ни съотечественик лауреат в тази категория. Факт, който би трябвало всички да знаем, тъй като не са доста българите, удостоени с влиятелната премия.



Ако обичате дребните улички в центъра на София, в случай че търсите места, пазещи история, в случай че желаете да научите повече за града, в който живеете, то безусловно би трябвало да дойдете на ул. „ Ангел Кънчев ” 37, да поседите в тишината на последния етаж и да усетите какъв брой е огромно дистанцията сред минало и бъдеще, а в това време какъв брой са вплетени те!

Защо пък не? – В фантазиите няма цензура,

фантазиите греят с синкава бистрота.

А по-добре е да подгониш вятъра,

в сравнение с да седнеш и да плачеш.

Автор: Емануела Миланова

 
5 места в София, в които да потърсим естетика посредством йога

  
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР