Не сме се отказали от връщането на наборната служба, каза

...
Не сме се отказали от връщането на наборната служба, каза
Коментари Харесай

Каракачанов не се е отказал от връщането на казармата

Не сме се отказали от връщането на наборната работа, сподели вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов в отговор на въпрос от парламентарния надзор на депутата от Българска социалистическа партия Антон Кутев. Въпросът на Кутев беше за добороволното образование и наборната работа. Каракачанов му отговори, че 649 души са минали за 2 години през начална и специфична военна подготовка за което са изхарчени 219 728 лева Завършилите курсовете се записват в запасния запас и имат преимущество при кандидатстване на работа в армията или настоящия боен запас. Според Каракачанов за същинско образование били нужни 10-12 млн. лева годишно.

" Направихме ужасна неточност, когато 2007 година, променяйки Конституцията, без спор всъщност, макар мнението на професионалните военни, които смятаха, че не би трябвало да бързаме с отменянето на наборната военна работа, а би трябвало да търсим вид за смесена такава. В програмата сме отбелязали военно образование в учебните заведения като за начало. Там, с изключение на уроците за славата на българската войска, би трябвало да се учат и съответни неща – по какъв начин се борави с оръжие, по какъв начин се реагира във военна обстановка, по какъв начин се оказа първа помощ ", сподели вицепремиерът. След военното образование стоял въпросът за въвеждане на доброволния принцип за тези жители, които желаят непринудено да служат в армията. " Темата с наборната военна работа не е затворена, тъй като тази тематика се постанова от единствено себе си, наблюдавайки събитията към България и практиката на други европейски страни ", сподели Красимир Каракачанов. Той даде образец, че наборната военна работа сега съществува в Швеция, Австрия, Швейцария, Дания, Норвегия, Естония и Финландия, само че не сподели че в останалите страни в Европа няма такава.

" Наборната военна работа се постанова, тъй като в случай че се случи нещо и се постанова да активизираме хората да пазят страната си, те ще бъдат пратени като едно пушечно месо без обикновена подготовка. Въпросът е дали ще пристъпим към този ход, а не къде ще ги настаним и какъв брой ще коства. Сигурността на българските жители не може да бъде оценена в пари, това е въпрос на отговорности на България и институциите ѝ ", сподели още Каракачанов запитан от Кутев какъв брой би коствало връщането на службата. Преди да зададе уточняващите въпроси Кутев сподели: " От това, което разбрах е, че ще върнете наборната военна работа, но различен път ". Каракачанов му отговори, че съгласно сметки на Министерството на защитата връщането на казармата щяло да коства 100 млн. лева Около 50 000 са хората които навършват пълноправие годишно, половината от тях са девойки, а 30% от момчетата не отговаряли на условията, сподели още министърът на защитата.

На различен въпрос Каракачанов отговори, че казуса с недокомплекта на персоналния състав в армията се задълбочава и сега не доближават 8100 души. От тях 5600 са местата за бойци, сержанти и офицери измежду професионалната войска, а 2500 са за резервисти.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР