“Не сме наивници, много добре осъзнаваме с кого си имаме

...
“Не сме наивници, много добре осъзнаваме с кого си имаме
Коментари Харесай

Всички играчи ще понесат тежки щети, ако конституционната реформа не се случи

“Не сме наивници, доста добре осъзнаваме с кого си имаме работа и оптимално ясно ще посочим настояванията си за конституционни промени. Ако това не се случи, имаме и различен проект. Всички играчи ще понесат тежки вреди, в случай че конституционната промяна не се случи. Ние няма да престъпим правилата си. ” Това съобщи депутатът от “Продължаваме Промяната - Демократична България ” Ивайло Мирчев. 

Той изясни, че диалозите на ПП-ДБ с всички останали парламентарни партии за конституционна промяна на прокуратурата се постановат от нуждата да се реализира нов публичен контракт, каквито всъщност са тези промени, и че за задачата личните 63-ма депутати са незадоволителни - нужни са 180. 

“Всяка политическа мощ да даде крачка обратно, в комисията да не влизат ярки политически лица или фигури, които опълчват прекомерно доста, и да се обединим към съответни хрумвания. Не става дума за коалиция или партньорство, а за почтен политически диалог, който се случва обществено ”, сподели Мирчев за БНР. 

За него като жител е необичайно освен, че Делян Пеевски е излъчен от Движение за права и свободи като представител в комисията по конституционни промени, само че и че въобще е народен представител и то на първия ред в залата. “Не съм видял някои от тези, които подлагат на критика в този момент, през 2013-а да бяха на митинга ни против Пеевски пред хотел “Берлин ”. Ние сме същите и бяхме там. Но през днешния ден би трябвало да си приказваме с Движение за права и свободи за конституционната промяна не тъй като са ни станали доста симпатични или желаеме да разделяме баницата на властта. Забравяме, че в пленарна зала само значение има чистата аритметика. И там ще ни би трябвало Движение за права и свободи, ще ни би трябвало “Възраждане ”, Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия. Тук не става дума за управнически диалог, а само за конституцията. Никой не е очаквал, че ще пратят Пеевски да беседва за конституцията ”, сподели Ивайло Мирчев.

Той изрази дълбоки подозрения в дейностите на основния прокурор, който “се трансформира в правосъден лъв в последните седмици ”. И  подсети, че неговата партия от дълго време го приканва Гешев за дейности и за къщата в Барселона, свързвана с тогавашния министър председател Бойко Борисов, и за банкрута на КТБ, като основният прокурор не се е сетил даже да привика Пеевски на разпит. 

Мирчев няма отговор за какво господин Гешев не е направил нищо за последните 3 години против корупцията, до момента в който Румъния вкара две държавни управления в пандиза. И сегашната му интензивност приказва за реваншизъм, а не за правораздаване. “Това ни тормози, тъй като претенденти за идващия Гешев има задоволително и може да се възпроизведе същия модел. А тези, които ще го смъкват, са същите, които го бяха избрали. Целта ни е да създадем такива промени в конституцията, че да нямаме нови гешевци. Трябва да се доближим по резултати до румънските прокуратурата и правосъдна система ”, сподели Мирчев.

По мотив поискания от прокуратурата имунитет на депутата Бойко Борисов, Мирчев изясни, че специфична парламентарна комисия по депутатските имунитети ще реши случая съгласно практиката на Европарламента. И даде за образец по какъв начин при започване на предходната година европарламентът отхвърли поискания от Гешев имунитет на евродепутатката Елена Йончева като политически стимулиран, подкрепяйки заключението на своята специфична комисия. Според Мирчев не трябва Гешев или идващ Гешев, в случай че промяната на прокуратурата не успее, да може да “отстрелва ” даден народен представител и с това той да бъде стеснен в парламентарната си работа. “Личното ми мнение е, че би трябвало сами да си даваме имунитетите, аз моя бих си го дал ”, сподели националният представител.

Ивайло Мирчев попита за какво в последните 4 дни на служебния кабинет Агенция “Пътна инфраструктура ” е отворила предложения за 4 милиарда лева, като по обособените лотове е имало по една компания победител, а съперниците са отстранени по механически критерии - “класика в последните 30 години ”.

Той заяви още, че до дни ще бъде разгласен общият претендент на “Да, България ”, ДСБ, “Зелено придвижване ”, Продължаваме Промяната ” и  “Спаси София ” за столичен кмет. “Той е човек, който ще покаже другия метод, по който ще се ръководи София. Нямаме право да се явяваме разграничени на тези избори ”, сподели Ивайло Мирчев.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР