Не сме коментирали меморандума в Министерски съвет (МС) – Николай

...
Не сме коментирали меморандума в Министерски съвет (МС) – Николай
Коментари Харесай

Цоков: 150 млн. лева за тази календарна година ще струва премахването на таксите за студентите


Не сме коментирали меморандума в Министерски съвет (МС) – Николай Денков и Мария Габриел работят добре дружно, сред тях има колегиални връзки. Това съобщи пред бТВ министърът на образованието Галин Цоков. „ Министър ръководителят Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел влязоха дружно в залата за съвещание на Министерски съвет в четвъртък. Приехме значими точки, измежду които и за образованието “, посочи той и добави, че работата на Министерски съвет е да преглежда избрани проблеми, свързани с провеждането на държавната политика.

„ Те обявиха, че действаме както и до момента, както и че през идващите седмици би трябвало да се съсредоточим върху осъществяването на нашите цели в границите на обособените министерство. Всички сътрудници бяха спокойни и рапортуваха това, което трябваше да мине през Министерски съвет. Не сме обсъждали самия меморандум и изявлението на Мария Габриел от предходния ден “, сподели още просветителният министър.

Според него връзките сред Денкови и Габриел са колегиални, работата продължава както до момента – професионално и съгласно задачите, които са сложени. „ Има доста добър учредителен климат в Министерски съвет, за взимане на верни решения “, безапелационен е Галин Цоков.

Той съобщи още, че не са обсъждали с Николай Денков смяната в позицията му. Първоначално той трябваше да е вицепремиер и министър на образованието при ротацията, а в този момент изиска да е външен министър.

„ Ако е настъпила смяна в позицията на акад. Денков, ние не сме го обсъждали в Министерски съвет. С него сме обсъждали приемствеността в министерството. Бил е две години министър на образованието и тази тематика му е близо до сърцето “, сподели още Цоков.

Не знам дали се карат. Може да е обвързвано с избрани цели на държавното управление, които започнаха, в това число приемането ни в Шенген. Няма да остана без работа, аз съм академични професор. Докато съм министър ще правя заложеното в държавната стратегия. Това са в действителност и моите хрумвания за образованието, които съм припознал ", разяснява още той.

Министърът заяви, че подготвят по-синтезирани доклади и цели за идващите месеци. Той чака идната седмица да продължат оценките на министрите.

150 млн. лева за тази календарна година ще коства премахването на таксите за студентите, заяви още той. Това наподобява като моментна политика, обвързвана с избрана обстановка, само че е обвързвано с политики за развиването на България. Тази анулация на таксите за студентите е обвързвана с тази политика, да облекчи достъпа на кандидат-студентите.

Министърът счита също по този начин, че това е политика, с цел да останат децата в България. Анализ на данните и рейтинговата система показвали, че все по-голяма част от студентите, приключили в България, остават да работят в страната, с 10% са се нараснали. Завършилите висше обучение са със заплати от 2200 лева, при 918 лева преди няколко години, разяснява още Цоков.

Дали ще бъде изтеглен законопроектът, против който се оповестиха висшите учебни заведения, ще бъде изменен или не зависи освен от министерството, а от държавното управление и от Народното събрание, сподели още министърът. /БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР