Не се страхуваме. Който го е страх от мечката, не

...
Не се страхуваме. Който го е страх от мечката, не
Коментари Харесай

Бивш здравен министър: Всеки тест хваща определено количество вирус, маските предпазват на закрито

„ Не се опасяваме. Който го е боязън от мечката, не влизаме в гората ”, това сподели доктор Малина Станчева, педиатър. Тя е безапелационна, че лекарите ще продължат работа, макар страха от болестта. Медикът изрече съболезнования на фамилиите на умрелите медици в ефира на НоваТв.

„ Всеки тест хваща несъмнено количество вирус. Човек отделя доста вируси първоначално, по-късно те понижават и тестванията стопират да ги улавят. Това е едното допустимо пояснение.  В един миг може тестванията може да не го заловен. Ние взимаме тест в носоглътката, само че може вируса да е в дробовете. Много евентуално става въпрос на подобен случай. Това обаче предстои на доказване. Има няколко сюжети. Може да се окаже, че вируса стои надълбоко в дробовете ”, по този начин разяснява Стефан Константинов, някогашен здравен министър  негативните проби на умрялата лекарка.

„ ПСР се взима от горните дихателни пътища. Моята доктрина е сходна – след няколко седмици би трябвало да се вземе проба от долните дихателни пътища. Що се касае за децата. Заболеваемостта при децата понижа. Ние имаме съвещания онлайн. Имахме съмнения при деца, само че не се потвърдиха ”, сподели още доктор Станчева. Тя добави, че честите позвънявания са от пациенти, които обаче не търсят помощ, а да се уверят, че медиците са добре.

С 6% по-малко са записаните онкоболни през последния месец, спрямо миналата година. Това заяви още някогашният здравен министър.

„ Онкологичните болести не са намалели фрапантно. За нас лекарите е доста значимо да се запазим. Това значи да имаме защитни средства – маски и дрехи. Онколкогичната болница в София получихме подаяние за стойност 10 хиляди лв. ”, сподели още Константинов. По думите му към този миг в лечебното заведение няма диагностициран с КОВИД – 19. Бившият здравен министър бе безапелационен, че ограниченията –носенето на маски и дезинфекцията е целесъобразно за всички.

„ Ако спортуваш на открито е безсмислено да носиш маска, само че в случай че сме на закрито или наоколо с други хора, то маската би трябвало да се сложи. Лично аз нося маска, за спокойствието освен за мен, а и за другите хора ”, сподели Константинов.

Д-р Станчева съобщи, че от 9 до 16 % са случаите с деца, които са асимптомни. Последно при тях се появява температурата и кашлицата.

„ При децата се развива до 2 седмици. Появява се тежко дишане, в случай че не се хване в точния момент. Ние направихме разбор от данните от Пирогов. Децата със малоформации са най-рискови, както и недоносени. Трябва да държим децата под око. Рисковите деца би трябвало да носят маски и да се пазят ”, поучава педиатърът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР