Не се опитвай да разбереш живота. Живей го! Не се

...
Не се опитвай да разбереш живота. Живей го! Не се
Коментари Харесай

Животът не слуша твоята логика, той си върви необезпокояван по своя път | Ошо за живота, пътя и смелостта

Не се опитвай да схванеш живота. Живей го! Не се опитвай да схванеш любовта. Навлез в любовта. Тогава ще познаеш - и това знание ще пристигна от твоя опит. Това знаене няма в никакъв случай да унищожи мистерията: колкото повече знаеш, толкоз повече ще знаеш, че остава доста повече за узнаване.

Животът не е проблем. Да гледаш на него като на проблем значи да направиш неправилна стъпка. Той е тайнственост, която би трябвало да се живее, да се обича, да се изпита.

Всъщност разум, който постоянно се стреми към пояснения, е един изплашен разум. Заради огромния си боязън той желае всичко да бъде обяснено. Той не може да навлезе в нищо, преди то да му бъде обяснено. Когато му се изясни, той се усеща на позната територия; познава географията, към този момент може да се движи с карта, управление и стратегия. Той в никакъв случай не е подготвен да навлезе в непозната, неразучена територия, без карта, без управление. Но животът е подобен и никаква карта не е допустима, тъй като животът непрекъснато се трансформира. Той е в този момент във всеки един миг. Няма нищо остаряло под слънцето, споделям ви го - всичко е ново. Той е голям динамизъм, безусловно придвижване. Само смяната е непрекъсната, единствено смяната в никакъв случай не се трансформира.

Всичко друго непрекъснато се трансформира, по тази причина не можеш да имаш карта - до момента в който стане картата подготвена, тя към този момент е остаряла. Докато стане картата налична, и към този момент е безполезна, животът е трансформирал своя път. Животът е почнал нова игра. Не можеш да се оправиш с живота благодарение на карти, тъй като той е неизмерим; не можеш да се оправиш с него благодарение на управления, тъй като управленията са вероятни единствено в случай че нещата са статични. Животът не е неподвижен, той е динамизъм, той е развой. Не можеш да имаш карта за него. Той е безмерен, той е една безкрайна тайнственост.

А зрелостта на мозъка е в това: когато някой пристигна досега да гледа на живота без никакви въпроси и просто се гмурне в него със храброст и дръзновение.

Ошо

* Избрано от книгата Courage - The Joy of Living Dangerously

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР