Не се очакват сътресения в цените на газа, изключено е

...
Не се очакват сътресения в цените на газа, изключено е
Коментари Харесай

Проф. Атанас Тасев: С промените в енергиййния закон се синхронизираме с Европа и даваме Зелена улица за газовия хъб Балкан


Не се чакат разтърсвания в цените на газа, изключено е да има и далавера във връзка с либерализирането на пазара. Това сподели за Радио „ Фокус “ енергийният специалист проф. Атанас Тасев по отношение на измененията в Закона за енергетиката, които Парламентът одобри на първо четене.

Измененията и допълненията ще завършат цикъла за изцяло създаване на нормативната база за либерализация на газовия пазар, изясни той, като посочи, че с това в точния момент се извършва действието на Европейските регламенти и наставления. „ Ние се синхронизираме с европейското законодателство и процедура и даваме „ зелена улица “ ца реализация на концепцията за газовия хъб „ Балкан “.

Предложеното изменение и допълнение на Закона има график, тъй като нашият газов пазар е необикновен. До 2022 година страната ни има един-единствен снабдител. След това дали ще продължим контракта, или ще останем единствено либерализирания пазар, заради което напълно деликатно и последователно се отваря нишата, в която влиза либерализирания пазар с към 5% годишно. До 2022 година – към този момент 20%, до 2024 – 35%. Едновременно с това се регистрира и фактът, че от началото на 2021 година България ще получава спомагателни количества газ от Азербайджан “, изясни проф. Тасев.

Според него лимитираният брой източници не е причина за терзания при либерализиране на пазара. По думите му у нас той е уравновесен. Всичко ще се случва гладко и последователно и е изключено да има далавера, изясни специалистът, като посочи, че няма да има основни разтърсвания, само че ще има опити за такива. Има задоволително законови гаранции и насъбран опит, с цел да не се получи фрапантно изменение на държанието на играчите на борсовия пазар, добави енергийният специалист
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР