Не се е потвърдил първият случай в България на острия

...
Не се е потвърдил първият случай в България на острия
Коментари Харесай

Няма случай на новия остър хепатит у нас

Не се е удостоверил първият случай в България на острия хепатит при деца, докладван към този момент от редица европейски страни. Това разгласи на брифинг тази заран шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.

„ При сравнение на данните заключението е, че тестът не дава отговор на острия хепатит с неуточнен генезис. Действително казусът беше подозрителен ”, акцентира още тя. За случай на новото заболяване заяви в неделя здравният министър проф. Асена Сербезова. Случаят е на дете от Бургас. Впоследствие от министерството прецизираха, че казусът не е потвърден и се чакат резултатите от проучванията. Именно те към този момент са налице през днешния ден.

Министерство на здравеопазването към този момент популяризира до всички общопрактикуващи лекари, лекарите експерти по педиатрия, инфекциозни заболявания и вътрешни заболявания информация за известните в други страни случаи на изострен хепатит с незнаен извършител при деца. Даде и инструкции какво би трябвало да се прави при подозрения за подобен случай.

Какво се знае за новия хепатит

Това са случаи на предишно здрави деца, на възраст от 2 до 5 години, които са приети в болница заради проявата на признаци на изострен хепатит (възпаление на черния дроб) – жълтеница (74%), повръщане (73%), побелели изпражнения (58%), диария (49%), гадене (39%) и температура (29%); и мощно повишени стойности на чернодробни ензими – АЛАТ и АСАТ (> 500 IU/L). При някои от случаите гастроинтестиалните признаци са участвали в седмиците преди хоспитализирането. Общо при 8 от всички докладвани случаи са се развили затруднения, налагащи чернодробна трансплантация. Новият хепатит е засечен в 12 страни.

Причинителят към този момент не е открит, само че се счита, че става дума за заразно заболяване.

От извършените досега обстойни изследвания е открито:

- няма ясна епидемиологична връзка сред случаите;

- не е открит общ източник на инфекция;

- лабораторните проучвания за хепатит А, B, С, D и Е са отрицателни;

- при забележителна част от заболелите е изолиран аденовирус, който се приема като най-вероятна причина;

- част от заболелите са с позитивен резултат за SARS-CoV-2 или са с данни за прекаран COVID-19;

- не са открити храна или отровен сътрудник като евентуален извършител.

Още за мистериозното заболяване:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР