Не само в България, а във всички европейски страни агро-хранителният

...
Не само в България, а във всички европейски страни агро-хранителният
Коментари Харесай

EIT Food Хъб България: 2 години развиваме иновациите в агро-...

Не единствено в България, а във всички европейски страни агро-хранителният бранш е изправен пред редица провокации и се нуждае от поддръжка, с цел да стъпи на модерни коловози. Именно в отговор на това е основан Европейски институт за нововъведения и технологии (ЕИТ) – орган на Европейския съюз, чиято цел е да подтиква нововъведенията в цяла Европа, като сплотява водещи организации от бизнеса, образованието и науката, подпомагайки тяхното по-добро съдействие за оправянето с световните провокации.


След 2 години дейна работата EIT Food Hub България, съгласуван от Аграрен университет- Пловдив, дружно с Клийнтех България – формален сътрудник на ЕИТ от 2016 година насам, и Софийски университет „ Св. Климент Охридски “, са налице първите резултати за включване на български участници в действия на общността за нововъведения и познание EIT Food. 
Да сътвори свят, в който всеки има достъп до безвредна и здравословна храна, да приобщи  европейските жители в прехода към интелигентната хранителна система, да увеличи  устойчивостта посредством вярно ръководство на ресурсите, да построи  работеща биоикономика, да построи  доверие по цялата верига от фермата до вилицата - това са единствено дребна част от задачите, за които работи EIT Food. 

В рамките единствено на 24 месеца EIT Food Хъб България провежда над 30 събития и срещи с иновационната екосистема в страната, в които се включиха повече от 1200 представители на държавни институции, водещи откриватели и докторанти от висши учебни заведения и научни организации, бизнесмени, мениджъри, чиновници от частния бранш и браншови организации. Проведоха се и 2 огромни интернационалните предприемачески формата на EIT Food – Challenge Labs, които подкрепиха студенти от разнообразни дисциплини да развият своите предприемачески хрумвания.
Пазарът на селскостопанските артикули и храните се приспособява бързо към новите политики, урбанизацията, смяната в потребностите на потребителите и най-много към потребността от новаторски способи за усъвършенстване и основаване на резистентност в бранша. Според Европейската комисия единствено 11% от всички аграрни стопанства в Европейски Съюз се ръководят от фермери на възраст под 40 години. Младите експерти в сферата би трябвало да бъдат подпомагани посредством достъп до нови обучителни формати и финансиране. Чрез повишение на предприемаческия потенциал и основните умения експертите в сферата покачват мотивацията и увереността си да вземат присъединяване в интернационалните формати и надпревари и да предложат своите новаторски артикули и услуги на огромния европейски пазар.


EIT Food дейностите в България се базират на действителни потребности и дават принадлежности за поддръжка на всяка новаторска концепция – от нейното възникване, до превръщането й в работещ бизнес. Изграждането на мост сред бизнеса и университетските среди в региона на земеделието и хранително-вкусовата индустрия е основна цел за нас. Само ефикасният софтуерен трансфер ще даде опция на агро-хранителния отрасъл да се възползва в оптималната степен от достиженията на актуалния свят, да създава артикули, отговарящи на най-високите европейски стандарти, да направи бранша проспериращ, високопроизводителен и прелъстителен за млади, можещи и изобретателни хора.
Координаторите на EIT Food Хъб България са уверени, че 2023 година ще бъде още по-успешна за българските организации и ще даде опция на още доста университети, възпитаници и студенти, бизнесмени и иноватори да се включат в самодейностите на EIT общността.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР