Не само, че няма законодателни промени в сферата на енергетиката,

...
Не само, че няма законодателни промени в сферата на енергетиката,
Коментари Харесай

Делян Добрев: Следващият председател на КЕВР трябва да бъде доказано честен човек

" Не единствено, че няма законодателни промени в областта на енергетиката, само че и комисията която сътвориха ръководещите преди един месец, в която трябваше да се родят законодателни промени, не е направила нито едно съвещание ". Това разяснява Делян Добрев от ГЕРБ в студиото на " Денят стартира ".

Според него е огромен шансът КЕВР да стане по-малко професионален орган, защото е потвърдил, че е самостоятелен орган и е основал успокоение в последните 7-8 години в бранш енергетика. Добрев акцентира, че това успокоение го няма през последните 6-7 месеца, тъй като това не зависи от КЕВР, а от държавното управление.

" Тази рецесия на цените в цяла Европа беше посрещната с обезщетителни механизми, такива каквито в България няма. Тоест, регулаторът няма по какъв начин да реши казуса, а това би трябвало да се направи от държавното управление, а то не го прави ", добави Добрев.

Аз одобрявам доста Иван Иванов, бих го предложил за втори мандат, само че съгласно мен, той не желае, изясни депутатът от ГЕРБ.

Профилът на идващия ръководител би трябвало да бъде специалист, потвърдено почтен човек, който няма да се поддаде на напън от страна на държавното управление. Защо този регулатор би трябвало да е самостоятелен? Защото в случай че не е самостоятелен, държавното управление ще му разпорежда да понижи цената на тока. Но с мораториума, всяко едно такова деяние, което не е подчинено на пазарната логичност и на разпоредбите на регулатора, ние го плащаме с лихвите, разяснява от Делян Добрев.

Според него, в интервала на мораториума върху цената на тока - от 1 януари до 1 април, ще се натрупа недовзет доход от страна на електроразпределителните предприятия, т.е. те ще харчат повече пари.

За да могат да похарчат повече пари, те би трябвало да ги вземат от заеми. Заемите банките ги дават против лихви. И заемът дружно с лихвата би трябвало да бъде приет от регулатора на 1 април и включен в цените. Тоест отлагането на мораториума от 1 април ние ще го платим с лихвите ", изясни Добрев.

Той съобщи, че за декември нито една компания и нито един консуматор не е получил и един лев отплата.

" Най-големият проблем, че някои предприятия затварят, е че тези високи цени, рефлектират и върху крайните цени. Това нарастване на тока, няма да го заплати бизнеса, а най-после ще го платят хората ", сподели още Добрев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР