Не съм спирала Хемус. Така регионалният министър Виолета Комитова сряза

...
Не съм спирала Хемус. Така регионалният министър Виолета Комитова сряза
Коментари Харесай

Комитова сряза Борисов: Не съм спирала Хемус

Не съм серпантина " Хемус ". Така районният министър Виолета Комитова сряза водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който през вчерашния ден упрекна служебния кабинет, че съзнателно стопира градежа на гордостта му.

Досега не съм издала нито едно предписание за прекъсване градежа на Автомагистрала " Хемус ". Интересува ме единствено едно само нещо - автомагистралата би трябвало да бъде издигната, тъй като незавършеното строителство е най-скъпо, съобщи служебният министър на районното развиване на брифинг на Министерство на регионалното развитие.

„ Много ми е мъчително за „ Хемус “. Така се радваха хората... Магистралата тук до Белокопитово е подготвена и те не дават да бъде открита. Нарочно министърът на културата бави разрешителните. Не желаят да я пуснат. На дебелоглав, с цел да не бъде открита преди изборите “, сподели ден по-рано експремиерът, който от седмица прави предизборни срещи в страната.

Проектът за градежа на Автомагистрала " Хемус " е на приблизителна стойност от 4 милиарда лева и с дължина на правата 227 км, изясни Комитова.

" Инвестиционният план касае всички типове градежи, в това число и автомагистралата. Той стартира с разработване на организационен проект. Устройствените проекти на Хемус, където има такива, са почнали през 2015 година и са приключили през 2021 година ", продължи тя.

След това се създава план за строителство, който също се съгласува и най-сетне целият този развой би трябвало да приключи с един единствен документ - позволение за градеж. С него стартира строителство и най-сетне вкарваме в употреба и завършваме с така наречен Акт 16, сподели районният министър.

Първите три сектора имат позволение за градеж и се извършват сега, като общата им дължина е 51,5 км. Участък 4,5 и 6 имат направени подробни устройствени проекти, които са влезнали в действие през февруари тази година. Те са с обща дължина 83 км. Участъците 7,8 и 9 нямат нищо направено досега и те са с дължина 89 км.

Комитова добави, че 1,9 милиарда лева са отпуснати с разпореждане на Министерски съвет за секторите 4, 5, 6, а 1,8 милиарда лева са отпуснати с друго разпореждане за секторите 7, 8 и 9.

" В нашето министерство правим два типа строителство. Магистрала " Хемус " ще назовем ново строителство. Имаме и строителство, което назоваваме поправки на пътища. Много постоянно тези две тематики се смесват и разбирам, че не е станало задоволително ясно кое се строи, кое се заплаща, кое няма да се заплаща, кое ще се стопира, кое не и така нататък Магистрала " Хемус " е ново строителство, апелирам да не го бъркаме с ремонт ", акцентира Комитова.

Цялото осъществяване на Автомагистрала " Хемус " е предоставено на комерсиалното сдружение " Автомагистрали " ЕАД, като то е получило 1,38 млн. лева задатък за строителство. От тях 675 млн. са раздадени на компании за доставка на материали и техника, сподели министърът.

Според Комитова се вижда едно " предплатено разпределяне на пари без въобще да се извършва нещо ".

" Практически имаме два пъти гарантиране на едни и същи заплащания. В множеството случаи те са от застрахователни сдружения, а не от банкови институции, което законът разрешава ", изясни районният зам.-министър Тодор Анастасов.

Комитова удостовери, че в действителност няма банкови гаранции, а парите са застраховани в няколко застрахователни компании.

" Проектирането е почнало единствено от първите три сектора. Нищо не е пречело да се направи повсеместен план за цялата автомагистрала и тогава през днешния ден нямаше да си задаваме тези въпроси ", изясни Иван Шишков, консултант на районния министър.

По думите му сега имаме планове за една трета от автомагистралата, а за другата част - не.

" Абсурдно е до 2024 година да бъде приключена правата до Плевен и Ловеч ", добави зам.-министърът Тодор Анастасов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР