Не съм склонен да правя прогнози колко тежка ще е

...
Не съм склонен да правя прогнози колко тежка ще е
Коментари Харесай

Ангел Кунчев: Очаква ни тежка грипна вълна

" Не съм податлив да върша прогнози какъв брой тежка ще е грипната вълна, само че има две аргументи, заради които експертите са изключително деликатни. Едната е данните от Южното полукълбо, където Австралия и Нова Зеландия се сблъскаха с най-силната си грипна зараза от 5-6 години. Другата причина е, че публичният имунитет по отношение на грипа е понижен по време на пандемията. "  Това сподели основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев на конференция в Българска телеграфна агенция във връзка Европейския ден за битка с грипа.

Той заяви, че имунизацията срещу грип у нас ще е четиривалентна - против вариантите " Виктория ", " Камбоджа " " Вашингтон " и " Пукет ". Според експерта най-подходящият миг да се направи имунизация против грип са месеците октомври и ноември, в краен случай до Коледа.

За момента обстановката е спокойна както в България, по този начин на Балканите и Европа, сподели още Кунчев във връзка разпространяването на грипа. Обикновено през ноември започваме да хващаме обособени случаи, през декември броя се усилва, с цел да доближи пика в края на януари - февруари, разяснява Кунчев.

90% от противогрипните ваксини по националната стратегия за хората над 65 година са разпределени. Малък брой общопрактикуващи лекари до края на седмицата ще получат имунизациите срещу грип, съобщи той. По тази стратегия ще бъдат обезпечени 190 000 дози безвъзмездни противогрипни ваксини.

Имаме подготвеност, в случай че има огромен интерес, и за спомагателен импорт на дребни количества, увери основният здравен контрольор.

" Възрастните хора и тези с хронични болести са рискова група и е добре да се имунизират против грип ", сподели доктор Николай Брънзалов, зам.- ръководител на управителния съвет на Българския лекарски съюз и зам.- ръководител на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари. Той подсети, че болестта е съществено и животозастрашаващо.

" Грипът не е липсващ. По време на пандемията от COVID-19 грипните болести бяха с по-ниска периодичност, само че ги имаше ", означи доктор Валери Цеков от Българското съдружие по новаторска медицина.

Осем респираторни вируса се изследват рутинно в Националния център по заразни и паразитни заболявания, заяви проф. Нели Корсун, завеждащ лабораторията " Грип и ОРЗ ". В момента има данни за циркулация на нормалните сезонни вируси. Според здравните експерти имунизационното покритие против грип у нас е ниско. Те приканиха да се употребяват опциите за отбрана, които оферират имунизациите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР