Не са само петролът, видеокартите и златото – даже любимият

...
Не са само петролът, видеокартите и златото – даже любимият
Коментари Харесай

Задава се глобална криза с… портокаловия сок

Не са единствено петролът, видеокартите и златото – дори обичаният на мнозина портокалов сок се устреми към рекордно повишаване. Причината – комбинацията от неприятно време и болест по цитрусите, написа CNN.

Детайли: През последните седмици фючърсните покупко-продажби с портокалов сок минават 3 $ за паунд. През предходната година по това време същото количество струваше малко над 1,8 $.

Цената е толкоз висока, тъй като по света просто няма задоволително цитруси сега.

Във Флорида, откъдето идва множеството портокалов сок за Съединени американски щати, два урагана в края на 2022 година и късно захлаждане унищожиха реколтата, която и преди този момент страдаше от заболяване, което убива плодните дръвчета. Според американското агроминистерство сезон 2022-2023 година ще е с 51% по-слаб от предходния (сам по себе си по-скоро слаб) и ще завърши с минимум създадени портокали от най-малко 90 години;
Много портокали идват от Бразилия и Мексико, само че там също измененията в климата имат отрицателен резултат.

Още нещо: Когато на борсата е скъпо, няма по какъв начин в магазина да е на ниска цена. Макар към момента да не се усещат резултатите от слабата годишна продукция е реалност, че цените на негазираните незамразени питиета в Съединени американски щати са скочили с 8,2% на годишна база.

В Европейски Съюз: В последния си месечен бюлетин (за юни) от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите означават растежа на цените на портокалите в Европейски Съюз, като въпреки пикът да е бил през юни (1460 $ за тон), сегашните $1400/тон са с цели 50% повече в съпоставяне със същия месец на миналата година.

Цитрусите идват главно от Гърция, Испания, Италия и Португалия – а всички те и сега се борят с разнообразни рискови естествени феномени, от пожари до наводнения.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР