Не са регистрирани случаи на болни от морбили в област

...
Не са регистрирани случаи на болни от морбили в област
Коментари Харесай

Няма регистрирани случаи на морбили в Старозагорско

Не са регистрирани случаи на заболели от морбили в област Стара Загора към 15 февруари, оповестиха от Регионалната здравна ревизия (РЗИ), съобщи кореспондентът на .
Последният гърмеж на територията на региона е през 2009/2010 година Тогава от морбили заболяват 1486 души. Случаите са на деца от 1 до 4 и от 5 до 9 години. Половината от записаните болни не са били ваксинирани или са били без данни за имунизация, а съвсем 65 на 100 от записаните случаи са болни като контактни.
През 2010 година РЗИ - Стара Загора с изключителни имунизационни акции в региона обгръща 2381 лица от 13-месечна до 20-годишна възраст. През последните три години имунизационният обсег против морбили, паротит и рубеола в региона е над 95 на 100. През 2016 година е 96,7 %, 2017 година - 96,54 на 100, 2018 година 96,28 %.
Това подсигурява добра отбрана на популацията, само че поради зачестилите случаи на морбили в страната здравната ревизия в Стара Загора е изпратила наставления до всички общопрактикуващи лекари да създадат обзор на имунизационния статус на лицата от 13 месеца до 18 години, които подлежат на имунизация против морбили. Ако се открият неимунизирани или с повърхностен имунизационен статус деца, неотложно би трябвало да се ваксинират с една доза комбинирана ваксина против морбили, паротит и рубеола, не би трябвало да се позволява голословно отсрочване от имунизацията. Лечебните заведения за болнична помощ и центровете за незабавна здравна помощ би трябвало навреме да диагностицират, хоспитализират и лекуват заболелите от морбили.
За да бъдат защитени децата от тежки ваксинопредотвратими инфекции и техните затруднения, РЗИ - Стара Загора, приканва родителите постоянно да водят децата си при персоналния доктор за слагането на нужните за възрастта ваксини по имунизационния календар на България. Родителите да прегледат имунизационния паспорт на детето и при липса на данни за осъществена имунизация против морбили, паротит и рубеола, неотложно да се извърнат към персоналния доктор за имунизация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР