Не са констатирани нарушения на качеството на топлофикационните услуги, предоставяни

...
Не са констатирани нарушения на качеството на топлофикационните услуги, предоставяни
Коментари Харесай

КЕВР не откри проблем в качеството на услугите на Топлофикация-София и фактурите за април

Не са установени нарушавания на качеството на топлофикационните услуги, предоставяни на клиентите на " Топлофикация София " през април 2023 година съгласно признат от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) отчет за осъществената от регулатора инспекция на сдружението по отношение на изявления за високи сметки по фактурите на клиентите за интервала 1-30 април 2023 година Установено е също, че във фактурите на потребителите за месеца сдружението е приложило одобрената от КЕВР на 1 юли 2022 година цена на топлинна сила.

Припомняме, че в края на май за качеството и центите на услугите на столичното топлофикационно сдружение.

Съгласно пълномощията си по Наредба № 3 от 21 март 2013 година за лицензиране на дейностите в енергетиката комисията управлява качеството на предоставяните от сдруженията топлофикационни услуги - спазването на обезпечените параметри на подаваната топлинна сила, според нормативно избраните Показатели на качество на топлоснабдяването, както и прецизното използване на одобрената цена на топлинната сила за съответния интервал, оповестиха от КЕВР. От регулаторния орган прецизират, че съгласно настоящата нормативна уредба образуването на месечните фактури на потребителите на топлинна сила е отвън пълномощията му и се прави по Методика за дялово систематизиране на топлинната сила, включена в Наредбата за топлоснабдяването. Нормативният акт е публикуван от Министерството на енергетиката, което би трябвало да управлява и използването му.
 Демократична България чака още по-високи сметки и повече повреди на парното в София
Демократична България чака още по-високи сметки и повече повреди на парното в София

Симеон Ставрев пита по какъв начин Топлофикация отново е на загуба при рекорден растеж на цените

В отчета за инспекцията на " Топлофикация София " се показва, че сдружението е приложило за месец април 2023 година одобрената на 1 юли 2022 година с решение на КЕВР цена на топлинната сила от 137,86 лева./MWh без Данък добавена стойност. Данните демонстрират също, че през интервала обезпечените параметри на горещата вода и на топлоносителя след абонатната станция са били в сходство с Показателите за качество на топлоснабдяването. Регистрирани са общо 132 кратковременни спирания, довели до прекъсване на топлоподаване на избрани сектори от мрежата, само че нито едно от тях не е било с дълготрайност над 48 часа. Обработени са 284 тъжби на клиенти, като в тях няма данни за превишаване на нормативно допустимата температура на топлоносителя след абонатната станция.
 КЕВР: Топлофикация София да потвърди, че е уведомила клиентите си в Бъкстон за прекъсването на топлата вода
КЕВР: Топлофикация София да потвърди, че е уведомила клиентите си в Бъкстон за прекъсването на топлата вода

Регулаторът желае отговор в тридневен период

Данните сочат още, че само  % от битовите клиенти на " Топлофикация София " ЕАД са декларирали действителен месечен доклад на потребената топлинна сила и са получили начислени фактури за април 2023 година Останалите 94% от потребителите получават месечни фактури, основани на планирано ползване , което се пресмята според Методиката за дялово систематизиране на топлинната сила в здания - етажна благосъстоятелност. За месец април 2022 година доставената топлинна сила е 295 116 MWh, при средномесечна температура на въздуха 10,5 ℃. През същия интервал на 2023 година е доставена 353 370 MWh топлоенергия, при средномесечна температура на въздуха 9,0 ℃. - с 58 254 MWh или близо 20 % повече, при разлика в температурите на въздуха от 1,5 ℃. През 2022 година отоплението е спряно на 26 април, а през 2023 година - на 1 май. Броят на работните дни, определящ месечните дължими суми за сила за отопление при клиентите, е бил по-малък от броя на работните дни през м. април 2023 година Въпреки че образуването на месечните фактури е отвън регулаторните пълномощия на КЕВР, комисията регистрира, че по-високите сметки за април 2023 година са в следствие от прогнозните начисления, направени по Методиката за дялово систематизиране на топлинната сила, по-ниската температура на външния въздух и по-големия брой дни с отопление по отношение на същия месец на 2022 година От Комисията за енергийно и водно контролиране показват, че след доклад на средствата за дялово систематизиране клиентите би трябвало да получат изравнителни сметки, в които ще бъде отразена действително потребената от тях топлинна сила.
 Омбудсманът упорства за инспекция на Топлофикация София поради неналичието на топла вода в жк
Омбудсманът упорства за инспекция на Топлофикация София поради неналичието на топла вода в жк " Бъкстон "

Диана Ковачева упорства ощетените консуматори да бъдат обезщетени

В резултат на осъществената инспекция регулаторът е наложил насилствена административна мярка, като е дал на " Топлофикация София " наложителни писмени разпоредби. В период до 30 септември 2023 година сдружението следва да извърши инспекция на настройките на системата за автоматизирано контролиране и при нужда да извърши такава на всички абонатни станции в топлопреносната мрежа. Целта е те да подхождат на топлинните режими на постройките, като се обезпечи нужния микроклимат на жилищата, без да се позволява преразход на топлинна сила . В същия период топлофикационното сдружение би трябвало да показа в КЕВР одобрен температурен график за отоплителен сезон 2023/2024 година В него следва да бъде регистрирана динамичността на доставянето на топлинната сила и попречване на хидравличните и температурни разтърсвания по топлопреносната мрежа. До 7 дни след осъществяването на разпоредените действия сдружението би трябвало да ги регистрира пред комисията.
 Мина интервалът с понижено Данък добавена стойност на сметките от Топлофикация
Мина интервалът с понижено Данък добавена стойност на сметките от Топлофикация

С резултат върху използваната Данък добавена стойност ставка на изравнителната сметка
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР