Не приемаме подхода за намаляване на партийната субсидия – ако

...
Не приемаме подхода за намаляване на партийната субсидия – ако
Коментари Харесай

Йордан Цонев: 1 лев партийна субсидия е див популизъм, който ще има тежки последици

Не одобряваме метода за понижаване на партийната дотация – в случай че ще има смяна на модела, това би трябвало да се случи след полемика. Това сподели депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев по време на дебатите по измененията в Закона за държавния бюджет за 2019 година на първо четене, с които се преизчислява партийната дотация от 11 лв. на 1 лев за получен автентичен глас.

Това е див популизъм, който ще има тежки последствия за политическия живот, съобщи той, като разясни, че предлагането на Движение за права и свободи сред двете четения ще бъде 0 лв..

Щом има публично неодобрение, че партиите получават публично финансиране, шом вие смятате, че да кажем истината на хората е непопулярно и би трябвало да си пазим имиджа – нямате проблем с Движение за права и свободи. Ние ще предложим да отпаднат всички ограничавания, да се позволи на политическите партии да набират дарения, съобщи Цонев.

Кога са извършени консултациите с политическите партии? Как тогава стигнахме до извода за 1 лев или за 5-те лв., които ще ни предложат тези дни. Темата за субсидирането на политическите партии не е от през вчерашния ден. Тази тематика е отпреди 2001 година Искам да напомня, защото съм участник в процеса, че субсидирането на политическите партии от бюджета, се случи след една доста дълга и задълбочена полемика. Тогава се стартира с 1 лев на глас, само че се оставиха опциите за финансиране, отвън бюджета. Постепенно с течение на годините през 2004 година се одобри 1% от минималната работна заплата и по-късно, когато се случи положителният напредък в стопанската система през годините 2004-2008 година, бяха направени още две стъпки, с цел да се стигне до 12 лв., което беше финансирането, когато ГЕРБ пристигна на власт, уточни депутатът от Движение за права и свободи.

Той разяснява, че парите от дотациите се харчат транспарантно. Нивото на надзор, което се реализира върху разноските на политическите партии по отношение на парите, получени от финансиране е допустимо най-високото в страната и в Европейски Съюз, като означи, че в Европа финансирането на партиите е обществено от бюджета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР